Neodkládat obrácení

23.2.2017 

Nepohoršovat maličké obojakým životem, protože pohoršení je destruktivní – kázal dnes papež František v kapli Domu sv. Marty. Obrácení netřeba odkládat – vybízel dále.
„Useknout ruku“, „vyloupnout oko“ a „nesvádět ke hříchu maličké, kteří věří v Pána“ – tato naléhání z dnešního evangelia (Mk 9,41-50) komentoval Petrův nástupce.

Co je to pohoršení? Pohoršení znamená říkat jedno a dělat druhé, tedy obojaký život. Dvojakost ve všem. Někdo říká: »Jsem silně katolicky založený. Chodím na mši, patřím k tomu či onomu sdružení...« Můj život však není křesťanský, nedávám spravedlivou mzdu zaměstnancům, sdírám lidi, dělám nečisté obchody, recykluji peníze... vedu dvojaký život. Mnozí katolíci jsou takoví a působí tak pohoršení. Kolikrát jen jsme ve svém okolí, ve čtvrti slyšeli říkat: »Než být takovýmto katolíkem, tak to je lepší být ateistou«. Toto je pohoršení, které ničí a sráží dolů. Děje se tak denně, stačí sledovat televizní noviny nebo číst tisk. Noviny podávají spoustu skandálů a dělají skandálům velkou reklamu. A skandály působí destrukci.

Papež v této souvislosti zmínil jako příklad významnou firmu na pokraji úpadku, jejíž vedení chtělo předejít spravedlivé stávce. Lidé neměli prostředky na základní potřeby, protože nedostávali mzdu. A ředitel, katolík, trávil zimní dovolenou na pláži kdesi v teplých krajích. Lidé to však věděli. A toto je skandál.

Ježíš mluví v evangeliu o těch, kdo působí pohoršení, aniž by slovo pohoršení vyslovil. Je to však jasné. Představ si, že přijdeš do nebe, zaklepeš na bránu a řekneš: »To jsem já, Pane. Pamatuješ na mne? Chodil jsem do kostela, byl jsem blízko, dělal jsem to a to, nevzpomínáš si, jak jsem dával na sbírky?« - »Ano, pamatuji. Všechny ty dary byly špinavé. Všechny byly ukradeny chudým. Neznám tě.« Taková bude Ježíšova odpověď těm, kdo pohoršují svým dvojakým životem.

„Obojaký život plyne z následování vášní vlastního srdce, hlavních hříchů, jež jsou zraněními po prvotním hříchu,“ pokračoval papež s odkazem na dnešní čtení z knihy Sirachovcovy (5,1-10): »Nespoléhej na svůj majetek a neříkej: Mám všeho dost.« „Neodkládejme obrácení,“ vyzval.

Nám všem a každému z nás dnes prospěje zamyslet se nad tím, zda ve svém životě máme nějakou obojakost, zdání spravedlnosti, snahu zdát se dobrými katolíky, ale ve skutečnosti jednáme jinak; zda tu není nějaká obojakost, nějaká přílišná důvěra, která říká: »Pán mi pak všechno odpustí, budu pokračovat.« A jestli se něco takového vyskytuje, pak je třeba si říci: »Tak to dál nejde, změním se«. Avšak dnes, nikoli zítra. Přemýšlejme o tom. Využijme Pánova slova a přemýšlejme o tom, že Pán je v tomto ohledu velice neústupný. Pohoršení působí destrukci.

Končil papež František ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.