Papež k Anti-defamation League: Jsme povoláni k aktivnímu šíření dobra

9.2.2017 

V Papežském sále Apoštolského paláce přijal dnes František sedmatřicetičlennou delegaci Ligy proti hanobení (Anti-defamation League). Tato nezisková organizace, založená už roku 1913 ve Spojených státech, monituruje a pranýřuje projevy antisemitismu na celém světě. Jak papež připomněl ihned v úvodu, delegaci této ligy přijali již jeho předchůdci, Jan Pavel II a Benedikt XVI.; se Svatým stolcem udržuje vztahy už od dob II. Vatikánského koncilu.

„Jsem vděčný za to, že tyto kontakty jsou stále intenzívnější. Jak jste právem zdůraznili, naše setkávání je nejen dalším svědectvím o společném úsilí, ale také svědectvím blahodárné síly smíření, které uzdravuje a proměňuje vztahy. Vzdejme proto díky Bohu, který se jistě raduje, když vidí upřímné přátelství a projevy bratrství, které dnes oživují vztahy mezi Židy a katolíky.“

František připomněl svou loňskou návštěvu ve vyhlazovacím táboře Auschwitz-Birkenau. Zatímco kultura setkání a smíření plodí život a naději, antikultura nenávisti rozsévá smrt a zoufalství, poznamenal papež.

„Tváří v tvář těmto hrůzám krutosti a hříchu nenalézáme vhodná slova ani myšlenky. Zůstává pouze modlitba, aby se Bůh smiloval a podobné tragédie se neopakovaly.“

S odkazem na dokument Jana Pavla II. reflektující tragédii Shoah (Pamatujeme: reflexe nad Shoah, 12. března 1998), zdůraznil papež roli paměti v procesu vytváření budoucnosti, v níž zrůdnost Shoah nebude nikdy více uskutečnitelná.

„Bohužel, antisemitské postoje, které na tomto místě znovu odsuzuji ve všech jejich podobách jako po všech stránkách odporující křesťanským principům i každé jiné vizi, jež je hodná člověka, je doposud ještě rozšířen. Chci zdůraznit, že »Katolická církev pociťuje zvláštní povinnost činit vše, co je v jejích silách, společně s našimi židovskými přáteli, aby antisemitské tendence byly zavrženy.« tendencí,
citoval František dokument Komise pro náboženské vztahy s judaismem vydaný roku 2015 u upříležitosti 50. výročí koncilové deklarace Nostra aetate, pod titulem „Neboť dary a Boží povolání jsou neodvolatelné“ (10.12. 2015).

Papež dále konstatoval, že účinným prostředkem v boji proti antisemitismu je informovanost a vzdělání. Poděkoval členům Ligy za jejich působení v tomto smyslu, ale také za šíření úcty ke všem lidem a ochranu nejslabších:

„Střežit posvátný poklad každého lidského života, od početí až do konce, a opatrovat jeho důstojnost, je nejlepší cestou k prevenci jakýchkoli projevů násilí. V situaci přílišného násilí, které se ve světě šíří, jsme povolání k čemusi, co je více než nenásilí, a to nikoli k pasivitě, nýbrž k aktivnímu šíření dobra. Je-li nezbytné vykořenit plevel hříchu, ještě naléhavější je rozsévat dobro.“

Řekl papež a povzbudil delegaci Ligy proti hanobení k další neúnavné práci na šíření spravedlnosti, svornosti a integrace, stejně jako na podpoře svobody kultu a ochraně věřích i náboženství před veškerými projevy násilí a zneužívání. Právě to je nejlepším protilékem na nenávist – zdůraznil papež František.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.