Petrův nástupce: Misionář nekřičí ani neokřikuje, mírně a pevně hlásá evangelium

8.1.2017 

V Římě uhodily mrazy, byť ne tolik jako v zemích českých. Tři stupně pod nulou jsou ovšem pro Římany víc než moc. Na Svatopetrském náměstí, kde zamrzly obě fontány, se však i přesto před polednem sešlo asi 20 tisíc lidí, aby vyslechli si pravidelnou sváteční papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce v ní komentoval dnešní evangelium ze svátku Křtu Páně a v samotném závěru řekl:

Když Ježíš pokřtěný Janem vychází z vod řeky Jordán, zazní shůry hlas Boha Otce: „To je můj milovaný Syn, v něm mám zalíbení“ (v. 17). A zároveň se Duch svatý v podobě holubice snáší na Ježíše a veřejně zahajuje Jeho spasitelské poslání; poslání, které má určitou povahu, styl pokorného a mírného služebníka, který je vybaven pouze silou pravdy, jak prorokoval Izaiáš: „Nebude křičet, nebude hlučet [...] Nalomenou třtinu nedolomí, doutnající knot neuhasí, věrně bude ohlašovat právo“ (Iz 42,2-3).
Takový je Ježíšův styl a také misionářský styl Kristových učedníků, tedy hlásat evangelium mírně a pevně, nekřičet a nikoho neokřikovat, tedy mírně a pevně, bez arogance či diktátu. Opravdové misie nikdy nebyly proselytismem, nýbrž přitažlivostí ke Kristu. Jak? Jak k této přitažlivosti ke Kristu dochází? Osobním svědectvím, počínaje usilovným sjednocením s Kristem na modlitbě, adoraci a v konkrétní dobročinné lásce, která slouží Ježíši přítomnému v nejmenším z bratří. Jsme povoláni následovat Ježíše, dobrého a milosrdného pastýře, a - oživováni Jeho milostí - máme ze svého života činit radostné svědectví, jež osvěcuje cestu přinášející naději a lásku.
Tento svátek nám umožňuje objevit dar a krásu toho, že jsme lidem pokřtěných, tedy hříšníků - jimiž všichni jsme – avšak zachráněných Kristovou milostí, skutečně začleněných působením Ducha svatého do Ježíšova synovského vztahu k Otci, přijatých do lůna matky církve a uschopněných k bratrství, jež nezná hranic a bariér.
Panna Maria kéž pomůže všem nám křesťanům uchovávat si stále živé a vděčné vědomí svého křtu a věrně se ubírat cestou, která se začíná svátostí našeho znovuzrození. A vždycky v pokoře, mírnosti a pevnosti.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před modlitbou Anděl Páně je ZDE

Po hlavní promluvě papež František zmínil dopolední bohoslužbu v Sixtinské kapli, kde římský biskup každodoročně v tento den uděluje vybraným dětem svátost křtu.

V rámci svátku Křtu Páně jsem dnes dopoledne pokřtil hezkou skupinu novorozenců, celkem dvacetosm. Modleme se za ně a za jejich rodiny. Také včera odpoledne jsem pokřtil jednoho mladého katechumena. A modlím se za všechny rodiče, kteří se na křest svého dítěte připravují anebo jej už nechali pokřtít. Vyprošuji Ducha svatého jim a jejim dětem, aby tuto tak prostou a zároveň tak důležitou svátost prožívali ve víře a radosti.

Svatý otec pak upozornil na změnu, kterou od letoška zavedl do vyhlašování úmyslů Apoštolátu modlitby, nyní zvaného Celosvětová síť modlitby s papežem:

Chtěl bych pobídnout ke sjednocení v celosvětové síti modliteb s papežem, která také na sociálních sítích šíří úmysly modlitby, jež každý měsíc nabízím celé církvi. Pokračuje tak apoštolát modlitby a posiluje se společenství.

Spatra potom papež ještě dodal:

V těchto velice chladných dnech myslím a vybízím vás, abyste mysleli na všechny lidi, kteří žijí na ulici a trpí zimou a častokrát i lhostejností. Někteří z nich, bohužel, nepřežili. Modleme se za ně a prosme Pána, ať nám rozehřeje srdce, abychom jim mohli pomoci.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.