Svatý otec k účastníkům italského kongresu o pastoraci povolání

5.1.2017 

Svatý otec přijal dnes dopoledne v Aule Pavla VI. osm set účastníků každoroční konference o pastoraci povolání, kterou organizuje stejnojmenný odbor Italské biskupské konference. Setkání se konalo na počátku příprav příští biskupské synody, která bude věnována právě víře mladého člověka a rozlišování povolání v tomto věku. Papež František svoji psanou promluvu odložil a svým charakteristickým spontánním projevem, jehož sdělnost je silně vázána na audiovizuální kontakt, podtrhnul a zopakoval zásadní témata této pastorační oblasti.
Zdůraznil, že doprovázení mladých lidí a předávání evangelia vyžaduje silné osobní zaujetí a dovednost pečovat o životy mladých lidí. Dále je zde nutná nezištná služba a veliká úcta k těm, kdo jsou doprovázeni. „Zavazujete se k tomu, že budete hledat jejich štěstí, a tento závazek výrazně přesahuje vaše preference a očekávání,“ poznamenal papež.

Naše svědectví bude přesvědčivé, pokud dokážeme mladým lidem sdělit krásu naší lásky k Bohu, pokračoval – a to znamená, že se nedáme rozptýlit vnějšími podněty, ale budeme si udržovat svěžest své „první lásky“. Při pastoraci povolání nemá přednost naše výkonnost, nýbrž bdělost a rozlišování, vyzdvihl dále římský biskup. Náš pohled musí být schopen zachytit kladné stránky v lidských i duchovních událostech, se kterými se střetáváme, naše srdce má prožívat úžas a vděčnost nad dary, které v sobě každý člověk nese. Jedním slovem, shrnul papež František, opakujte si neustále: „Já sám jsem posláním na této zemi“, nikoli pouze „Mám poslání“. „Jsem jako vypáleným znamením označen posláním, které celoživotně naplňuji tak, že žehnám, oživuji, pozvedám, uzdravuji a osvobozuji“ (Evangelii gaudium, 273), uvedl dnes papež v psané promluvě k účastníkům kongresu o pastoraci povolání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.