Papež: Slzy jsou setbou naděje

4.1.2017 

Dnes dopoledne se ve vatikánské Aule Pavla VI. konala za účasti sedmi tisíc věřících generální audience. Petrův nástupce pokračoval v cyklu katechezí o křesťanské naději. Za podnět si - možná poněkud překvapivě - zvolil slova z proroka Jeremiáše, která znějí prostřednictvím Matoušova evangelia také v liturgickém období Vánoc, zejména v souvislosti se vzpomínkou na betlémská neviňátka. Jsou to slova o plačící Ráchel, kterou zmiňuje starozákonní prorok v promluvě k zástupům izraelského lidu, odcházejících do babylonského vyhnanství, aby v nich vzbudil naději.

Právě pláčem matky se ještě dostává naděje dětem, jež budou znovu žít. Tato žena, která přijala smrt ve chvíli porodu, aby žil její syn, stává se nyní svým pláčem počátkem nového života vyhnaných synů, vězňů vzdálených ze své vlasti. Na Ráchelinu bolest a hořký pláč Pán odpovídá příslibem, který pro ni může být nyní důvodem pravé útěchy: lid se bude moci vrátit z vyhnanství a žít ve víře a svobodě svůj vztah s Bohem. Slzy zrodily naději. Je nesnadné to pochopit, ale je to pravda. Často v našem životě slzy rozsévají naději, jsou setbou naděje.
Jak víme, tento Jeremiášův text byl později převzat evangelistou Matoušem a použit v souvislosti s krveproléváním neviňátek (srov.
Mt 2,16-18). Staví nás před tragédii zabíjení bezbranných lidských bytostí, před hrůzu moci, jež opovrhuje životem a usmrcuje. Betlémské děti umírají kvůli Ježíši. A On, nevinný Beránek, potom sám umírá za nás všechny. Syn Boží vstoupil do lidské bolesti, nezapomeňme na to. Když mi někdo klade obtížné otázky, jako „proč trpí děti“, opravdu nevím, jak odpovědět, a říkám jen, aby pohlédl na kříž a na to, jak Bůh dal svého syna. Proto říkáme, že Bůh vstoupil do lidské bolesti, sdílel ji s námi a přijal smrt. Jeho Slovo je definitivním slovem útěchy, protože se rodí z pláče.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

To byla katecheze Petrova nástupce. V závěru generální audience se papež vyjádřil k včerejším událostem v Brazílii:

Včera přišly z Brazílie dramatické zprávy o masakru, ke kterému došlo ve vězení v Manaus, kde při násilném střetu nepřátelských band přišly o život desítky lidí. Vyjadřuji bolest a znepokojení nad těmito událostmi. Vybízím k modlitbě za zemřelé, za jejich příbuzné, za všechny vězně tamějšího vězení a za ty, kdo tam pracují. Opět vybízím k tomu, aby nápravná zařízení byla skutečně místem výchovy a sociálního začlenění, a životní podmínky ve vězení byly hodné lidských bytostí. Modlete se za tyto mrtvé vězně a za všechny vězněně na světě, aby se vězení stala opravdu místem opětovného začlenění do společnosti. Prosme Matku Boží, Matku vězněných.

Po společné modlitbě Otče náš papež František všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.