Papež: Víra se musí umět dívat očima víry

28.12.2016 

Dopoledne se vatikánské Aule Pavla VI. shromáždilo asi 7 tisíc lidí na generální audienci. Petrův nástupce pokračoval již čtvrtou katechezí z cyklu o křesťanské naději. Dnes věnoval pozornost praotci Abrahamovi, který je otcem všech věřících a doufajících. Katechezi uvedlo jako obvykle biblické čtení, tentokrát úryvek z knihy Geneze (15, 3-6), líčící těžkosti, s nimiž se musel potýkat Abraham, aby ve víře a v naději vytrval. Papež František v samotném závěru své promluvy řekl:

Abraham se tedy ve víře obrací k Bohu, aby mu pomohl dále doufat. Je zajímavé, že neprosí o syna, nýbrž o pomoc, aby mohl dále doufat. Modlí se, aby měl naději. A Pán odpovídá a zdůrazňuje svůj nepravděpodobný příslib: tvůj služebník nebude tvým dědicem, nýbrž tvůj vlastní syn, narozený z Abrahama, zrozený z něho. U Boha se nic nezměnilo. Nadále poukazuje na to, co již řekl, nenabízí Abrahamovi záchytné body, aby měl pocit bezpečí. Jeho jedinou jistotou je důvěřovat v Pánovo slovo a nadále doufat.
A znamení, které Bůh dává Abrahamovi, je pokyn, aby věřil a doufal dál: „Pohlédni na nebe a spočítej hvězdy [...] Tak četné bude tvé potomstvo“ (
Gen 15,5). Příslib dosud trvá, něčeho se v budoucnu ještě lze nadát. Bůh vyvádí Abrahama ven ze stanu, ale ve skutečnosti z jeho omezených vizí, a ukazuje mu hvězdy. Víra se musí umět dívat očima víry. Jsou to jenom hvězdy, které mohou vidět všichni, ale pro Abrahama se mají stát znamením věrnosti Boha.
A toto je víra, cesta naděje, kterou se má každý z nás ubírat. Když i nám zůstane jako jediná možnost pohlédnout na hvězdy, pak je čas důvěřovat Bohu. Nic není krásnějšího. Naděje neklame.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze ZDE

Generální audience se jako obvykle končila společnou modlitbou Otče náš, po které papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.