Svět nenávidí křesťany, aby skryl svoje špatné skutky

26.12.2016 

Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Vánoční radost plní naše srdce i dnes, kdy nám liturgie dává slavit mučednictví svatého Štěpána, prvomučedníka, a vybízí nás, abychom přijali svědectví, které nám zanechal svojí obětí. Slavné svědectví je vlastní křesťanskému mučednictví podstoupenému z lásky k Ježíši Kristu; mučednictví, které počínaje Štěpánem trvá v dějinách církve dodnes.

O tomto svědectví mluví dnešní evangelium (srov. Mt 10,17-22). Ježíš předpovídá učedníkům, že budou odmítáni a pronásledováni: „Budete ode všech nenáviděni pro mé jméno“ (v.22). Proč ale svět pronásleduje křesťany? Svět nenávidí křesťany ze stejného důvodu, proč nenáviděl Ježíše, poněvadž totiž přinesl Boží světlo, a svět má raději temnoty, aby skryl svoje špatné skutky. Pamatujme, že sám Ježíš při Poslední večeři prosil Otce, aby nás bránil před zlým mondénním duchem. Mezi evangelní a mondénní mentalitou existuje rozpor. Následovat Ježíše znamená následovat Jeho světlo, které vysvitlo uprostřed noci v Betlémě, a opustit temnoty tohoto světa.

Prvomučedník Štěpán, plný Ducha svatého, byl ukamenován, protože vyznal svoji víru v Ježíše Krista, Syna Božího. Jednorozeného, který přišel na svět a zve každého věřícího, aby si zvolil cestu světla a života. Takový je význam Jeho příchodu mezi nás. Tím že miloval Pána a poslouchal Jeho hlas, zvolil si Štěpán Krista, který je pro každého člověka Životem a Světlem. Volbou pravdy se zároveň stal obětí mysteria špatnosti, které je ve světě přítomno. V Kristu však Štěpán zvítězil!

I dnes církev, aby vydala svědectví světlu a pravdě, zakouší na různých místech tvrdá pronásledování až k nejvyšší zkoušce mučednictví. Kolik našich bratří a sester ve víře snáší útlak, násilí a jsou nenáviděni kvůli Ježíši! Řeknu vám jedno: mučedníci dneška jsou početnější než byli ti z prvních století. Když čteme dějiny první staletí tady v Římě, vidíme spousty krutostí páchaných na křesťanech, ale říkám vám, že dnes se na křesťanech páchají stejné a častejší krutosti. Chceme dnes pamatovat na ty, kdo trpí pronásledováním, a být jim nablízku svojí sympatií, modlitbou i svým pláčem. Včera v Iráku slavili křesťané Narození Páně ve svojí zničené katedrále. To je příklad věrnosti evangeliu. Navzdory zkouškám a nebezpečím křesťané odvážně dosvědčují svoji příslušnost ke Kristu a žijí evangelium tím, že se starají o ty poslední a nejvíce přehlížené, prokazují dobro všem bez rozdílu a dosvědčují tak lásku v pravdě.

Učiňme ve svém srdci prostor Božímu Synu, který se nám o Vánocích dává, a obnovme radostnou a odvážnou vůli věrně Jej následovat jako jediného vůdce, vytrvalým životem podle evangelní mentality a odmítáním mentality vládců tohoto světa.

Pozvedněme svoji modlitbu k Panně Marii, Matce Boží a Královně mučedníků, aby nás vedla a neustále podporovala na naší cestě následování Ježíše Krista, kterého nazíráme v jeslích a který je věrným Svědkem Boha Otce.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.