Pastýři mají říkat pravdu, ale také být přívětiví k lidem

15.12.2016 

Pastýři mají říkat pravdu, ale také být přívětiví k lidem, o zbytek se postará Pán – tak lze shrnout homilii papeže při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Jejím středobodem byla postava Jana Křtitele, kterého neustále připomíná liturgie adventní doby.

Za Janem Křtitelem přicházeli všichni, farizeové i učitelé Zákona, ale zachovávali si odstup a nedávali se od něho pokřtít, jak podotýká dnešní evangelium (Lk 7,24-30), ve kterém Ježíš mluví k zástupům o Janovi: »Co jste vyšli na poušť vidět? Snad rákos zmítaný větrem? [...] Nebo člověka oblečeného do jemných šatů?« - „Takoví žijí v královských palácích – komentoval papež František slovy evangelia a s šibalským úsměvem dodal – a někteří na biskupstvích“. O Janu Křtiteli – pokračoval – evangelium říká, že byl „posledním z proroků, protože po něm přichází Mesiáš. Jan byl velikán, protože byl věrný tomu, co po něm chtěl Pán.“

Kázal mocně, říkal nepěkné věci farizejům, učitelům Zákona a kněžím. Neříkal jim: »Moji milí, buďte hodní.« Nikoli. Nazýval je jednoduše „plemenem zmijí“. Nijak jim nelahodil. Přicházeli k němu totiž, aby jej zkontrolovali a viděli, ale nikdy s otevřeným srdcem. Riskoval tak život, ale zůstával věrným. Také Herodovi pověděl zpříma: »Jsi cizoložník, není ti dovoleno žít cizoložně!« Rovnou do tváře. Je jisté, že kdyby dnes při nedělním kázání nějaký farář řekl »Mezi vámi jsou někteří, kteří patří k plemenu zmijí, a mnozí cizoložníci«, zajisté by biskup obdržel písemné stížnosti: »Pošlete pryč tohoto kněze, který nás inzultuje«. A Jan inzultoval. Proč? Protože byl věrný svému povolání a pravdě.

„Vůči lidem však projevoval porozumění – pokračoval papež. – Celníkům, veřejným hříšníkům, kteří lid odírali, říkal: »Nevybírejte víc než je stanoveno« (Lk 3,13). Začínal pozvolna, potom se uvidí a křtil je. Vojáky žádal, aby »se na nikom nedopouštěli násilí, nikoho nevydírali a byli spokojeni se svým žoldem« (srov. Lk 3,14). To znamenalo nepřistupovat na úplatky“ – dodal papež a jako příklad takovéto příležitosti zmínil policistu, který při dechové zkoušce přistihne řidiče, že před jízdou požil alkohol.

„Jan křtil všechny hříšníky – řekl dále. – Věděl, že je to malý krok, skrze který Pán učiní vše ostatní. Jan byl pastýř, který chápal situaci lidí a pomáhal jim v cestě za Pánem. Byl to jediný prorok, kterému byla dána milost ukázat na Spasitele. Měl ovšem také svoje temné chvíle a pochybnosti. Když byl ve vězení, zapochyboval, zda Ježíš, kterého pokřtil, je Spasitelem, protože o něm měl jinou představu. Velikáni si však mohou dovolit pochybnost, protože jsou velikáni“ podotkl papež.

Velikáni si mohou dovolit pochybovat. Jsou si jisti povoláním, ale když jim Pán ukáže nějakou novou cestu občas zapochybují. Podobně jako Jan, který si řekl: »To ale není pravověrné, je to heretické. To není Mesiáš, kterého jsem čekal.« Způsobuje to ďábel, i nějaký přítelíček pomůže. V tom je velikost Jana, velikána, posledního ze šiku věřících, začínajícího Abrahamem. Kázal obrácení, neužíval polovičatých slov k odsouzení pyšných a na sklonku života si dovolil pochybovat. To je hezký životní program křesťana..“

Říkat pravdu a prokazovat přívětivost lidem, tak by to bylo možné shrnout, pokračoval papež.

Prosme ať se Jan přimluví, aby se nám dostalo milosti apoštolské odvahy mluvit o věcech vždycky pravdivě, z pastýřské lásky a přijímat lidi i s tím málem, které mohou dát, jako první krok. Bůh se postará o další. A také milost pochybovat. Častokrát se možná na sklonku života vynoří otázka: »Je pravda všechno to, co jsem věřil, anebo jsou to fantazie?«. Pokušení proti víře, proti Pánu. Velikán Jan, který je nejmenší v nebeském království a proto je velký, ať nám pomáhá na této cestě v Pánových šlépějích.

Končil papež František ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.