Papež vysvětloval své pojetí klerikalismu, před kterým varoval kněze

13.12.2016 

Duch klerikalismu je nešvarem vyskytujícím se v církvi i dnes a první jeho obětí je lid, který se cítí vylučován a zneužíván – kázal papež František v Domě sv. Marty při ranní mši v den 47. výročí svého kněžského svěcení. Spolu s ním koncelebrovala také devítičlenná rada kardinálů, která v těchto dnech jedná ve Vatikánu. Papež varoval kněze, aby se nestali náboženskými intelektuály, jejichž morálka je vzdálena Božímu zjevení.

Pokorný a chudý lid věřící v Boha je obětí náboženských intelektuálů, kteří byli svedeni klerikalismem a do nebeského království je předejdou litující hříšníci. Zahájil papež svoji promluvu s odkazem na dnešní evangelium (Mt 21,28-32). Ježíš v něm podává podobenství o dvou synech, které otec požádal, aby šli pracovat na pole, a vyvozuje pak poučení adresované velekněžím a starším lidu. „Ti měli právní, morální a náboženskou autoritu a rozhodovali o všem – komentoval papež. Například Annáš a Kaifáš odsoudili Ježíše a rozhodli také o zabití Lazara (srov. Jan 12,10). S nimi také jednal Jidáš o prodeji Ježíše. Stali se výrazem zvůle a tyranie vzhledem k lidu tím, že se Zákonem [Božím] zacházeli účelově.“

Zákonem, který mnohokrát přepracovali. Tolikrát, že to dotáhli až na 500 přikázání. Všechno bylo regulováno, všechno. Byl to Zákon vědecky konstruovaný, protože tito lidé byli moudří a byli dobrými znalci. Zacházeli do všech podrobností. Byl to však zákon bez paměti, zapomněli první přikázání, které dal Bůh našemu otci Abrahamovi: Choď v mé přítomnosti a buď bezúhonný. Oni však nekráčeli, stáli nepohnutě stále ve svých vlastních přesvědčeních. A nebyli bezúhonní.

„Zapomněli tedy na Mojžíšovo desatero – pokračoval papež – protože si sami stanovovali svůj intelektualistický, sofistikovaný a kazuistický zákon. Rušili Zákon stanovený Pánem, ztratili paměť, která spojuje dnešek s Božím Zjevením. A jejich obětí - stejně jako Ježíš - byl skromný a chudý lid důvěřující v Pána. Takoví byli odepsáni - zdůraznil papež – uměli však litovat, i když nezachovávali Zákon, ale cítili, že jsou odsuzováni a zneužíváni tím, kdo je samolibý, domýšlivý a pyšný. Jedním z těchto odepsaných byl Jidáš,“ poznamenal papež:

Jidáš byl zrádce, spáchal ohavný a těžký hřích. Evangelium však o něm říká: »Hnulo se v něm svědomí« (Mt 27,3) a peníze vrátil. A co mu řekli? Pověděli mu snad: »Ale ty jsi náš společník. Buď klidný... My máme moc ti všechno odpustit«? Nikoli! Řekli mu: »Zařiď se, jak můžeš. To je tvůj problém!«. A nechali jej samotného, odepsaného. Ubohý Jidáš, zrádce, který zalitoval a kterého tito pastýři nepřijali. Byli to náboženští intelektuálové, kteří měli moc a katechizovali lid morálkou, kterou vytvářeli svojí inteligencí a nikoli Božím Zjevením.

„Pokorný lid byl těmito lidmi odepisovaný a bitý, poznamenal dále papež. A dnes se v církvi děje totéž. Je to duch klerikalismu – vysvětloval – klerici se považují za nadřazené a vzdalují se lidu, nemají čas vyslechnout chudé, trpící, vězněné a nemocné.“

Nešvar klerikalismu je velmi ohavný! Existuje nová verze takovýchto lidí. A oběť je stejná: chudý a pokorný lid, který očekává Pána. Otec se neustále snažil přiblížit se nám, poslal svého Syna. Čekáme, s radostí očekáváme, plni jásotu. Syn však nepřistoupil na hru těchto lidí. Syn šel s nemocnými, chudými, odepsanými, celníky a hříšníky a také – což je pohoršlivé – s prostitutkami. Také dnes říká Ježíš nám všem a těm, kdo jsou svedeni klerikalismem: »Celníci a nevěstky vás předcházejí do Božího království« (Mt 21,31).

Končil papež František dnešní ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.