Papež: Epidemicky se šíří polarizace a exkluze jako jediný způsob řešení problémů

19.11.2016 

Bazilika sv. Petra se dnes dopoledne stala dějištěm řádného veřejného zasedání kardinálského sboru spojeného se slavnostním jmenováním (doslova „kreováním”, tedy „vytvořením”) sedmnácti nových kardinálů, kterého se účastnily oficiální delegace z dvanácti zemí. Papež František předsedal již třetí konzistoři svého pontifikátu, při které jmenoval třináct kardinálů volitelů z jedenácti zemí všech světadílů a zároveň udělil kardinálský titul třem emeritním biskupům a albánskému knězi, o. Ernestu Simonimu. Seznam nových kardinálů otevírá jméno jediného Itala mezi novými voliteli, apoštolského nuncia v Damašku. Právě arcibiskup Mario Zenari papeže Františka jménem všech přítomných pozdravil. Po čtení z Lukášova evangelia (Lk 6,27-36), vyzývajího k milosrdenství podle Otcova vzoru, následovala promluva Petrova nástupce, který mimo jiné řekl:

Naše doba je charakterizována vážnými problémy a otázkami světového dosahu. Procházíme časem, ve kterém se v našich společnostech epidemicky šíří polarizace a exkluze jako jediný možný způsob řešení konfliktů. Vidíme například, jak někdo, kdo stojí vedle nás, má rychle nejenom status neznámého či imigranta nebo uprchlíka, ale stává se hrozbou a dostává status nepřítele. Nepřítele, protože přichází ze vzdálené země nebo proto, že má jiné zvyky. Nepřítele kvůli barvě pleti, kvůli jazyku nebo sociálnímu postavení, nepřítele protože myslí jinak a také proto, že má jinou víru. Nepřítele kvůli... A aniž si toho všimneme, zavádí se tato logika do našeho způsobu žití, jednání a rozvoje. Všechno a všichni tudíž dostávají příchuť nevraživosti. Pozvolna se rozdíly transformují na příznaky zášti, hrozby a násilí. Tato zranění se šíří z důvodů zmíněné epidemie nevraživosti a násilí, která se ztělesňuje v mnohých, kteří nemají hlas, protože jejich křik zeslábnul a umlknul v důsledku této patologie lhostejnosti! Kolik nejistot a utrpení je rozséváno růstem nevraživosti mezi národy, mezi námi! Ano, mezi námi, uvnitř našich společenství, mezi našimi kněžími, na našich setkáních. Virus polarizace a nevraživosti proniká našimi způsoby myšlení, cítění a jednání. Nejsme před ním imunní a musíme se mít na pozoru, aby tento postoj nezavládl v našem srdci, protože by to bylo proti bohatství a všeobecnosti církve, kterou můžeme nahmatat rukama v tomto kardinálském kolegiu. Pocházíme ze vzdálených zemí, máme různé zvyky, barvu pleti, jazyk a sociální postavení; přemýšlíme různě a slavíme odlišnými rity také víru. A nic z toho nás nečiní nepřáteli, naopak, je to jedno z našich největších bohatství.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy na konzistoři je ZDE

Jak informovalo tiskové středisko Svatého stolce, nově jmenovaní kardinálové v závěru konzistoře nasedli do dvou připravených minibusů a odebrali se do bývalého kláštera Mater Ecclesiae ve Vatikánských zahradách, aby za doprovodu papeže Františka navštívili Benedikta XVI. Podle informací deníku L´Osservatore Romano je emeritní papež očekával v kapli. Po dlouhém objetí se svým nástupcem objal Benedikt XVI. jednotlivě také všechny nové kardinály. Poté na výzvu papeže Františka emeritní papež vedl společnou modlitbu a udělil všem požehnání.

Dodejme, že po dnešní konzistoři se počet členů kardinálského sboru zvýšil na 228, z toho 121 má právo volit papeže (za devět dnů se nicméně počet volitelů sníží na kanonických 120, protože senegalský kardinál Theodore-Adrien Sarr dovrší 80 let). Více než třetinu kardinálů volitelů jmenoval papež František (44), zatímco dvě třetiny zvolili jeho předchůdci (21 Jan Pavel II., 56 Benedikt XVI.). Mění se také zeměpisné složení volitelské části kardinálského sboru, kde již Evropané tvoří menšinu (54 kardinálů, z toho 25 Italů) oproti ostatním světadílům (34 kardinálů pochází z Ameriky, 15 z Afriky, 14 z Asie a 4 z Oceánie).

Noví kardinálové a jejich tituly:

1. kard. Mario ZENARI, (Itálie) - diakonie Santa Maria delle Grazie alle Fornaci fuori Porta Cavalleggeri.
2. kard. Dieudonné NZAPALAINGA, C.S.Sp., (Středoafrická republika) - titulus Sant’Andrea della Valle.
3. kard. Carlos OSORO SIERRA, (Španělsko) – titulus Santa Maria in Trastevere.
4. kard. Sérgio DA ROCHA, (Brazílie) - titulus Santa Croce in via Flaminia.
5. kard. Blase J. CUPICH, (Spojené státy americké) – titulus San Bartolomeo all’Isola.
6. kard. Patrick D’ROZARIO, C.S.C., (Bangladéš) - titulus Nostra Signora del SS. Sacramento e Santi Martiri Canadesi.
7. kard. Baltazar Enrique PORRAS CARDOZO, (Venezuela) - titulus Santi Giovanni Evangelista e Petronio.
8. kard. Jozef DE KESEL, (Belgie) - titulus Santi Giovanni e Paolo.
9. kard. Maurice PIAT, (Mauricius) - titulus Santa Teresa al Corso d’Italia.
10. kard. Kevin Joseph FARREL, (Spojené státy americké) - diakonie San Giuliano Martire.
11. kard. Carlos AGUIAR RETES, (Spojené státy mexické) - titulus Santi Fabiano e Venanzio a Villa Fiorelli.
12. kard. John RIBAT, M.S.C., (Papua Nová Guinea) - titulus San Giovanni Battista de’ Rossi.
13. kard. Joseph William TOBIN, C.SS.R., (Spojené státy americké) - titulus Santa Maria delle Grazie a Via Trionfale.
14. kard. Anthony SOTER FERNANDEZ, (Malajsie) - titulus Sant’Alberto Magno.
15. kard. Renato CORTI, (Itálie) - titulus San Giovanni a Porta Latina.
16. kard. Sebastian Koto KHOARAI, O.M.I, (Lesotho) - titulus San Leonardo da Porto Maurizio ad Acilia.
17. kard. Ernest SIMONI, (Albánie) - diakonie Santa Maria della Scala.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.