Skončila 36. generální kongregace Tovaryšstva Ježíšova

14.11.2016 

Tuto sobotu (12.11.) byla v kostele sv. Ignáce z Loyoly slavením eucharistie zakončena 36. generální kongregace Tovaryšstva Ježíšova. Hlavním celebrantem byl o. Arturo Sosa, který byl na tomto shromáždění zvolen generálním představeným řádu. Spolu s ním koncelebrovalo 215 členů tohoto jezuitského „zákonodárného shromáždění“ ze všech částí světa, a kázal nový otec generál, jak mu jezuité říkají.

Ve svojí homilii o. Sosa připomněl, že Duchovní cvičení sv. Ignáce se zakládají na kontemplaci jakožto nástroji k nabytí lásky. „Jde ovšem o lásku Boha, který poslal na svět svého Syna a chce být poznán jako Ten, který je láska“ – řekl a s užitím citace ze sv. Ignáce dodal: „Láska, která se musí projevovat více skutky než slovy, je oboustranným sdílením, kde každý dává všechno, co má, i všechno, čím je“ (srov. Nazírání k nabytí lásky, Duchovní cvičení, 230-231).

O. Sosa hovořil mimo jiné o otřesných svědectvích bratří z válečných oblastí, jež zazněla na tomto vrcholném řádovém summitu: „Nerovnosti mezi národy a uvnitř národů jsou znamením světa, který pohrdá lidstvím, a politika chápaná jakožto umění dohodnout se na obecném dobru neustále slábne,“ podotkl venezuelský jezuita a dodal, že je třeba hledět na svět očima chudých. „Naše duchovní rozlišování nám umožňuje dívat se na svět očima chudých a nutí nás spolupracovat s nimi na utváření pravého života, vycházet na periferie světa a odtud se snažit porozumět tomu, jak čelit krizi, která ohrožuje život na Zemi. Tovaryšstvo Ježíšovo, zdůraznil o. Arturo Sosa, bude nadále bojovat proti povrchnosti a ideologii a po celém světě šířit evangelium a čerpat útěchu lásky Boží.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.