První mše po osvobození Karakoše

2.11.2016 

Ve městě Karakoš, osvobozeném z okupace tzv. Islámského státu, sloužil syrsko-katolický arcibiskup Mosulu, Krikúku a celého Kurdistánu první nedělní mši. Katedrála Neposkvrněného početí je sice v dezolátním stavu, ale důležité je, že zůstala stát, říká arcibiskup Petros Mouché pro agenturu AsiaNews: „Kdybychom ji tady nenašli, kdyby byla skutečně zničena, lidé by se odmítli do Karakoš vrátit“ – dodává.
Navzdory sazím pokrývajícím stěny, rozbité dlažbě, zničenému mobiliáři a dírám ve střeše, se chrámem v centru hlavního křesťanského města Iráku znovu rozezněly aramejské hymny. „Shromáždili jsme se dnes, abychom očistili toto město od všech stop Islámského státu, z nenávisti, jejíž obětí jsme se všichni stali,“ řekl mons. Mouché v kázání pro vojáky křesťanských milicí a politické představitele, uprostřed města poznamenaného prudkými boji posledních dní.
Nádvoří před katedrálou užívali džihádisté jako cvičiště, další z kostelů sloužil jako sklad a fabrika na výrobu primitivních náloží. „Není jim svaté vůbec nic,“ říká Imad Michael, který ve svých 71 letech slouží v řadách Jednotky pro ochranu Planiny Ninive, jakéhosi předvoje policie v zdevastovaném městě. „Ve skutečnosti to nejsou muslimové, jsou to nevěřící,“ podotýká. Jiný jeho spolubojovník mluví o naději na brzký návrat obyvatel. „Měl jsem mnoho přátel, ale všichni se přestěhovali do zahraničí“. Jak dodávají, přišlo mnoho humanitárních organizací a nabízelo jim přesídlení do Libanonu, Autrálie nebo do Kanady. „My ale chceme, aby se naše rodiny vrátily sem, chceme, aby se vrátili i ti, kdo odjeli do zahraničí,“ dodává.

Arcibiskup Mouché potvrzuje, že v hloubi srdce se všichni chtějí vrátit. Nejprve však musí být obnovena infrastruktura a do města se musí vrátit bezpečí. „Dobře víme, že je poseto minami,“ řekl arcibiskup než se vydal zpátky do Irbílu, kam byl nucen se uchýlit.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.