Patriarcha Sako: Křesťané se chtějí do Mosulu vrátit

29.10.2016 

Modlitba za mír v Iráku doprovázela návštěvu chaldejského patriarchy v šesti křesťanských vesnicích, nedávno dobytých a osvobozených z rukou džihádistů tzv. Islámského státu. Arcibiskup Louis Sako potvrdil, že lidé vyhnaní ze svých domů před dvěma lety, touží po návratu, ale k tomu je nutné zajistit bezpečnost. Jak řekl chaldejský patriarcha pro Vatikánský rozhlas, oblast, kterou navštívil (Bartella, Karmles, Karakoš, Teleskof, Bakofa a Batnaya) je „svatou zemí Iráku“:

Ztráty jsou nesmírné. Myslím, že 30 procent těchto míst je naprosto zničena. Kostely jsou spálené, zdevastované a zprofanované, jsou v nich protikřesťanské nápisy a podobně. Nebyly však zbořené a to je velmi důležité. Osvobození své rodné oblasti přijali křesťané s ohromnou radostí. K tomu, aby se tam lidé mohli vrátit, je ale třeba očistit terén od min a nevybuchlé munice, posoudit stav domů, zjistit, zda v nich bude možné bydlet. Ani my jsme se nemohli dostat na všechna místa. Džáhádisté vykopali pod městečky mnoho tunelů, které jim sloužily jako úkryty a sklady zbraní. Také ty je nyní nutné přezkoumat. Lidé se chtějí vrátit domů, ale je potřeba zaručit jim bezpečnost, a válka přece ještě neskončila. Klíčovou věcí je nyní boj o Mosul,

říká bagdádský patriarcha, arcibiskup Louis Sako. Jak dodává, příští rok bude v Iráku vyhlášen za rok ekumenických a mezináboženských modliteb za mír, odpuštění a pokojné soužití.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.