Kardinál Hummes: Potřebujeme misionáře pro Amazónii

24.10.2016 

Amazonie naléhavě potřebuje misionáře, říká kardinál Cláudio Hummes, předseda Panamazonské církevní sítě (Repam) a emeritní prefekt Kongregace pro klérus. Tato oblast zahrnující devět jihoamerických zemí se potýká s bezohlednými nároky nadnárodních korporací, které ohrožují domorodé komunity. Pro Vatikánský rozhlas hovoří kardinál Hummes:

„Máme vskutku velmi málo misionářů pro naše domorodé komunity. Je jich mnoho a kdysi se o ně pečovalo lépe dnes dnes. Proč je tomu tak? Protože je obtížné najít misijní povolání mezi nimi. Nelze sice říct, že by v Amazonii chyběla, ale je velmi málo těch, kdo by chtěli opustit města, odejít z městských farností a žít ve vesnicích s domorodými komunitami. Na druhou stranu domorodci nás o to žádají. Říkají nám : „Misionáři nám přinesli evangelium. Jsme katolíci a potřebujeme kněze, potřebujeme mít církev tady!“ Žádají o kněze, který by křtil jejich děti. Kdysi tomu tak bylo, žili mezi nimi misionáři. Dnes se jich nedostává! To je pro církev opravdu velká výzva. Nesmíme ztratit velké dílo, které vykonali misionáři mezi domorodci. Papež o tom ví a velmi nás podporuje. Vždycky, když někdo z brazilských biskupů mluví s Františkem, papež nás povzbuzuje, abychom dělali všechno, co je v našich silách, a neztratili Amazonii.“

Říká kardinál Hummes. Jak dodává, papež je velmi dobře informovaný také o ekologických problémech Amazonie a v encyklice Laudato si´ předložil průvodce, který naznačuje, jak se má církev v těchto otázkách orientovat.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.