P. Kowalczyk SJ: Papežova slova vnesla rovnováhu do diskuse nad budoucností řádu

24.10.2016 

Papež František se dnes ráno vydal na Generální kurii Tovaryšstva Ježíšova, aby navštívil své řeholní spolubratry shromážděné na 36. generální kongregaci. Setkání zahájila čtvrthodina společné modlitby, po níž František pronesl přibližně půlhodinovou promluvu. Doporučení adresovaná svému mateřskému řádu strukturoval do tří bodů, totiž usilovat o duchovní útěchu, nechat se dotknout Ukřižovaným Pánem a sloužit světu s radostí a v souznění s učením církve.

Podle děkana teologické fakulty Papežské gregoriánské univerzity, P. Dariusze Kowalczyka, papežova slova vnesla rovnováhu do diskuse nad budoucností řádu:

„Musím říci, že osobně - abych užil jezutiského slovníku – pociťuji z této promluvy útěchu. Jestliže během této kongregace hledáme jakousi rovnováhu mezi „actio“ a „contemplatio“, mezi činností a duchovností, mezi tím, co děláme, a tím, kým jsme, řekl bych, že papež obrátil pozornost spíše na kontemplaci, na duchovní základy našeho „bytí jezuity“, našeho poslání. Odvolal se k „Formuli institutu“, tedy k prvnímu zakladatelskému dokumentu, pro nás velmi důležitému, a doporučil, abychom tam hledali základní inspiraci, co dál.
Po promluvě byl čas na dotazy, spontánní otázky, skutečně nebyly nijak předem připravené. Samozřejmě, že ne každý, kdo se přihlásil, mohl položit otázku, protože tato část – přestože trvala půldruhé hodiny - na to byla příliš krátká. Tři jezuité kladli otázky, jeden po druhém, a potom Svatý otec odpovídal. Dohodli jsme se, že o těchto otázkách a odpovědích prozatím nebudeme mluvit veřejně. Je možné, že v budoucnosti budou v nějaké formě zpracovány,“
řekl pro Vatikánský rozhlas o. Dariusz Kowalczyk SJ.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.