Kardinál Ouellet vysvětluje exhortaci Amoris laetitia

20.10.2016 

Amoris laetitia nedovoluje svaté přijímání rozvedeným žijícím v novém svazku, pokud jejich první manželství bylo platné – zdůrazňuje kardinál Marc Ouellet, prefekt Kongregace pro biskupy, jednoho z nejpřednějších vatikánských úřadů. 14. října se kanadský kardinál zúčastnil debaty na téma papežské exhortace ve francouzské katolické televizi KTO. Při té příležitosti zdůraznil kardinál Ouellet, že vstřícnost, o níž je řeč v 8. kapitole dokumentu, se nemůže týkat situací, kdy platnost prvního manželství nebudí pochybnosti:

„Jsou tu však jiné případy, v nichž je potřeba ještě ověřit, zda manželství bylo platné. Někdy se setkáváme s lidmi, kteří se rozvedli již velmi dávno, ale nepřezkoumali svou situaci a je možné to učinit. V takovýchto případech se zcela jistě otvírá prostor k rozlišování. Nicméně v situacích, kdy o plastnosti manželství není pochyb, a někdo uzavřel druhý svazek, je jeho život v rozporu s tajemství slvátosti manželství. Je tu hranice, kterou nelze prekročit. Tradice církve tuto hranici zachovala a Amoris laetitia ji nezměnila. Nelze tedy říkat, že v tomto smyslu došlo k otevření a že nyní rozvedení, kteří žijí v novém svazku, mohou projít cestou jakéhosi pokání a posléze znovu přistupovat ke svatému přijímání. To nelze říci. Nebylo by to v souladu s dokumentem ani se synodálním procesem,“ řekl vatikánský kardinál během debaty ve francouzské televizi KTO.

Francouzští kněží, kteří se debaty s kardinálem Ouelletem zúčastnili, zdůrazňovali, že doprovázení párů žijících v takovéto situaci bylo vždy velmi obtížné. Vyžadovalo mnoho času a trpělivosti, aby jim pomohli porozumět do hloubky jejich situaci. Nyní, po ohlášení posynodální exhortace, je to ještě složitější, protože dokument mluví pouze v náznacích, což si žádá interpretaci, a některé z nabízených interpretací jsou v rozporu s učením církve.
Kardinál Ouellet v tomto kontextu označil za velmi důležité, aby si věřící uvědomovali, že přináležitost do společenství církve se nevyjadřuje pouze přistupováním ke svátostem. Společenství se buduje také jiným způsobem a kromě toho existuje také možnost tzv. duchovního přijímání - řekl prefekt vatikánské Kongregace pro biskupy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.