Krásné překvapení, říká o knize „Benedikt XVI. Poslední hovory“ o. Federico Lombardi

9.9.2016 

„Benedikt XVI. svolil k publikaci této knížky pod podmínkou, že k ní dá souhlas rovněž papež František,“ říká ke knize „Benedikt XVI. Poslední hovory“ její autor, Peter Seewald. Kniha rozhovorů s emeritním papežem se objevila dnes na pultech knihkupectví v několika zemích současně. V interview pro německou agenturu KNA popisuje Seewald Benedikta XVI. jako nesmírně skromného člověka. Josef Ratzinger podle něj není pouze největší teolog na Petrově stolci, ale také umělec a básník.
Peter Seewald prozradil, že rozmluvy s emeritním papežem vedl také proto, že pracuje na jeho životopise. Z počátku Benedikt XVI. ve své skromnosti nechtěl, aby tyto texty byly zveřejněny ještě za jeho života, nakonec se však nechal přesvědčit autorem a srdečným přitakáním papeže Františka. Vztah Benedikta XVI. k jeho nástupci je velmi vstřícný, to ovšem neznamená – dodává Peter Seewald – že všechno přijímá s nadšením. Na druhou stranu papež František je vděčný za podporu ze strany emeritního papeže a nazývá ho revolucionářem, jehož velikost bude teprve objevena.
Peter Seewald zdůrazňuje, že Benedikta XVI. byl během rozhovorů velmi upřímný, sebekritický a osobitý. Prozradil například, že ještě před svým zvolením na Petrův stolec oslepl na jedno oko, měl problémy se srdcem a nepočítal s dlouhým životem. Proto během svého pontifikátu neplánoval dalekosáhlé reformy, a chtěl se omezit pouze na ty nejpotřebnější.
Německý publicista přiznává, že poslední setkání a loučení s Benediktem XVI. bylo plné emocí. Doufá však v další setkání a Benediktu XVI. přeje, aby žil ještě dlouho a těšil se dobrému zdraví.

Knižní rozhovor Petra Seewalda nadepsaný „Benedikt XVI. Poslední hovory“ mapuje nejdůležitější životní etapy Josepha Ratzingera: dětství v době nacistického režimu, povolání, studia a vědeckou práci, službu ve Vatikánu a silný vztah s Janem Pavlem II. až po zvolení na Petrův stolec i rozhodnutí rezignovat na tuto službu. Benedikt XVI. mluví také o svém nástupci, jehož zvolení – jak říká – ukazuje živou a dymickou církev, která není strnulá ve schématech. Jako po mnoha stránkách „krásné překvapení“ představuje novou knihu v komentáři pro Vatikánský rozhlas o. Federico Lombardi, předseda správní rady Vatikánské nadace Josepha Ratzingera – Benedikta XVI.:

Mluví k nám o velkém tajemství Boha, o velkých otaznících, které doprovázely jeho duchovní život, provází jej nadále, ba stávají se snad ještě větší – jako například přítomnost tolikerého zla ve světě. Mluví k nám zejména o Ježíši Kristu, skutečném ohnisku svého života, i o tom, že mnoho pasáží evangelia shledává nyní - v jejich velikosti a závažnosti - obtížnějšími než dříve. »Člověk si uvědomuje, že je zapotřebí pokory a že pokud nerozumíme slovům Písma, je třeba počkat, až je Pán otevře našemu porozumění,« píše Benedikt XVI.

Vedle těchto vyznání patří k důležitým aspektům této knihy také jasná odpověď Benedikta XVI. na dohady o důvodech jeho rezignace na petrovskou službu, které ji přičítaly skandálům či komplotům, dodává o. Lombardi:

Tomuto všemu nyní Benedikt XVI. osobně, motivován Seewaldovými dotazy, činí přítrž. Mluví o cestě rozlišování, v níž dospěl k svému rozhodnutí před Bohem, a o pokoji, s nímž potom své rozhodnutí ohlásil a uskutečnil bez jakýchkoli pochybností – a podotýká – nikdy později toho nelitoval. Jak dodává, k rozhodnutí dospěl nikoli pod nátlakem vzrůstajících obtíží, nýbrž naopak právě ve chvíli, kdy byly tyto obtíže v podstatě překonány.

Kromě řady podrobností dokreslující různá životní období, patří jistě k nedůležitějším pasážím rozhovoru místa, která načrtávají hlavní linie pontifikátu Benedikta XVI. Emeritní papež mimo jiné říká:

»Šlo mi zejména o to postavit do středu téma Boha a víry a do prvního plánu Písmo svaté. Vycházel jsem z teologie a uvědomoval jsem si, že mou silou, mám-li jakou, je hlásat víru pozitivním způsobem. Proto jsem chtěl především učit a vycházet v tom z plnosti Písma Svatého a tradice.« Benedikt se opakovaně vrací k vyjasňování ducha svého pontifikátu. Za jeho význačný projev označuje „Rok víry“ jako „nové povzbuzení ve víře, k životu vycházejícímu ze svého centra, z dynamismu víry, k novému objevení Boha v novém objevení Krista, totiž k opětovnému objevení centrálního místa víry“. Významné místo v pontifikátu Benedikta XVI. sehrává nepochybně také jeho velké dílo o Ježíši, které chápal jako důležitou službu církvi protože – jak říká - „neznáme-li už Ježíše, je to konec církve... a nebezpečí, že Ježíš bude zničen či znevážen jistým typem exegeze, je obrovské«.“ říká o knižním rozhovoru s Benediktem XVI. otec Federico Lombardi SI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.