Arcibiskup Cupich doporučuje číst Buttiglioneho článek o Amoris laetitia

20.8.2016 

Arcibiskup Blase J. Cupich v arcidiézním listu Catholic New World doporučuje k přečtení článek nazvaný Radost lásky a zděšení teologů, jehož autor Rocco Buttiglione se zamýšlí nad rozpačitým či přímo odmítavým postojem některých katolických kruhů k apoštolské exhortaci papeže Františka Amoris laetitia, jež vyšla v těchto dnech také v oficiálním českém překladu.

Chicagský arcibiskup vítá, že Buttiglione ve své studii, jejíž anglický překlad vyšel ve zmíněném církevním listu, bere vážně všechny vznášené námitky a srozumitelně ukazuje posun v učení církevního magisteria v kontextu předchozích pontifikátů a ve věrnosti církevní tradici.
Italský filosof, znalec díla Karola Wojtyly a také politik proslul svým zásadovým postojem ve věcech víry, kvůli kterému Evropský parlament roku 2004 odmítl jeho kandidaturu na post komisaře Evropské komise, kam byl navržen italskou vládou. Buttiglione tehdy na otázku Evropského parlamentu, jaký je jeho názor na homosexualitu, odpověděl citací Katechismu katolické církve, což se tehdejším poslancům jevilo jako nepřípustné, a Buttiglione reagoval odstoupením od své kandidatury. Italský filosof se posléze začal znovu věnovat akademické práci a do veřejné diskuse se vložil až letos na jaře zmíněným článkem na stránkách vatikánského deníku L´Osservatore Romano, poté co zmíněný papežský dokument kritizoval jiný katolický filosof Robert Spaemann.
Předmětem sporu je osmá kapitola exhortace, ve které papež v poznámce pod čarou č. 351 zmiňuje, že v určitých případech existuje možnost poskytnout rozvedeným a znovu a sezdaným lidem také svátostnou pomoc. Buttiglione ukazuje, že tato možnost nespočívá v laciném dovolení dělat cokoliv, co se komu zlíbí, nýbrž v poctivém rozlišení a prověření subjektivní odpovědnosti konkrétních lidí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.