Padesát let Milénijního aktu zasvěcení Polska

2.5.2016 

Po tři dny počínaje 1. květnem je v poutní svatyni na Jasné hoře vystaven Milénijní akt zasvěcení Polska Panně Marii za svobodu církve v Polsku i na světě (Milenijny Akt Oddania Polski w Macierzyńską Niewolę Miłości) z roku 1966. 3. května uplyne 50 let od tohoto slavnostního aktu polského episkopátu pod vedením kardinála Stefana Wyszyńského. Vzhledem k jubileu, paulíni, kteří poutní místo spravují, rozhodli vystavit na veřejnosti tuto listinu, která je jinak uložena v tubě vedle milostného obrazu.
Jasnohorský archivář o. Melchior Królik připomíná, že papež Pavel VI. nazval toto zasvěcení náboženským aktem nejvyššího stupně:

„Svatý otec Pavel VI. tento akt potvrdil a nazval jej náboženským aktem nejvyššího stupně. Neustále nám připomíná, že jsme Mariiným majetkem, že jsme na sebe vzali závazek zachraňovat skrze ni Polsko a celý svět.“

Druhý exemplář listiny stvrzující „Milénijní akt“ je z vůle Pavla VI. uložen ve Vatikánské bazilice. Akt zasvěcení byl centrálním bodem oslav Tisícího výročí christianizace Polska.
Dokument je vystaven v Rytířském sále na Jasné hoře a lze ho shlédnout do úterního večera (3. května). Doprovází jej také filmová prezentace archivních záběrů z 3. května 1966.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.