Evropská petice za definici manželství a rodiny

12.4.2016 

Prorodinná hnutí Evropské unie vyhlásila petici za celounijní právní úpravu, která by definovala manželství a rodinu jako svazek jednoho muže a jedné ženy založený na manželství. Iniciativa byla dnes představena v italském senátu výborem „Chráníme své děti“ (Difendiamo i nostri figli). O významu a cíli petice hovoří jeden z členů výboru, advokát Simone Pillon:

„V poslední době se kvůli šíření individualistických ideologií v mnoha zemích definice rozdiny rozšířila tak, že už neodpovídá realitě. V některých zemích je vůle uznat za rodinu také tři, čtyři lidi, kteří spolu žijí. Pokud je ale všechno rodina, pokud za rodinný vztah můžeme uznávat jakýkoli vztah, nemůže dobře fungovat ani sociální politika. A skutečně nechybí mnoho a dojdeme v prorodinné politice na absolutní nulu. A je také zřejmé, že pokud se má vycházet vstříc všem subjektům, protože se všechny považují za rodinu, nebudou zdroje na zvláštní podporu pro ono sociální jádro, kterým je rodina.“

Podle pravidel pro evropské petice je nutné shromáždit nejméně milion podpisů během 12 měsíců. Pro každou z členských zemí je stanoven jejich minimální počet. Pokud jsou tyto podmínky dodrženy Evropská komise je zavázána vzít předkládaný problém v potaz:

„Striktně vzato Evropská komise musí odpovědět na petici. V minulosti jsme však bohužel viděli, že některé návrhy Evropská komise rychle strčila do šuplíku, jako v případě „One of us“ o potratu, aniž by podala přesvědčivou a obsažnou odpověď. To je nepřijatelné! Proto si klademe za cíl shromáždit daleko větší počet podpisů, abychom vyslali signál, že evropským národům o rodinu jde.“

Petice se má stát nejen příležitostí odmítnout útok na práva rodin, ale chce také iniciovat přímý dialog mezi občany kontinentu a evropskými institucemi. Sbírání podpisů bylo ve všech 28 unijních zemích zahájeno 4. dubna letošního roku a skončí 3. dubna 2017. Svůj podpis lze připojit na adrese www.mumdadandkids.eu nebo na papírovém formuláři, který lze rovněž nalézt na uvedených stránkách.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.