Papež schválil nové normy pro majetkovou správu při kanonizačních kauzách

10.3.2016 

Papež František 4. března udělil audienci kardinálu státnímu sekretáři Pietru Parolinovi, při které schválil na zkušební dobu tří let nové „Normy o majetkové správě při kauzách blahořečení a svatořečení“. Tímto krokem nahradil předchozí normy, vydané sv. Janem Pavlem II. roku 1983. Reskript, který dnes zveřejnil Apoštolský stolec, připomíná, že kauzy blahořečení a svatořečení jsou kvůli své složitosti pracné a nákladné. Správa těchto výdajů má být podle nových norem ještě více transparentní, srozumitelná a účelná. Do procesů budou více zapojeni navrhovatelé kauz a příslušní diecézní biskupové.

Apoštolský stolec nese náklady na římskou fázi beatifikačních a kanonizačních procesů, na kterých se navrhovatelé podílejí svým příspěvkem, a zároveň dohlíží na přiměřenost honorářů a výdajů za proces tak, aby nebránily jeho dalšímu průběhu. Navrhovatel procesu zřizuje zvláštní fond na finanční krytí kauzy, který sestává z darů fyzických i právnických osob a který se považuje za zbožnou nadaci (srov. CIC 1299-1310). Správce tohoto fondu má svědomitě dodržovat úmysly dárců, vést řádné a pravidelné účetnictví, sestavovat každoroční rozpočet, předkládat jej ke schválení navrhovateli kauzy a zasílat jeho kopii postulátorovi kauzy.

Pokud má navrhovatel kauzy v úmyslu čerpat z daného fondu na účely nesouvisející s kauzou, bude muset žádat o schválení Kongregaci pro svatořečení. Veškeré účetnictví fondu bude navrhovatel kauzy předkládat dozorčím úřadům. V případě nedodržení těchto nařízení, anebo při překročení majetkově-finančních pravomocí ze strany všech aktérů kauzy, je Kongregace pro svatořečení oprávněna ke kázeňským postihům.

Po slavení beatifikace či kanonizace sestaví správce fondu účetní uzávěrku a předloží ji ke schválení. Případným finančním přebytkem poté disponuje Kongregace pro svatořečení, která přihlíží k žádostem navrhovatele kauzy a potřebám tzv. Fondu solidarity. Tento zvláštní fond, který je ustaven při zmíněném vatikánském úřadu, se užívá k úhradě římské části procesů v případě, že je nemůže hradit navrhovatel kauzy. Kongregace pro svatořečení zde na žádost místních biskupů zvažuje každý případ jednotlivě. Do Fondu solidarity dobrovolně přispívají navrhovatelé kauz i jiní dárci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.