Kardinál Bo: rozklad rodiny ohrožuje svět více než terorismus

3.2.2016 

Zatímco Asie a Afrika bojují o přežití chudých a utlačovaných rodin, bohaté země odklánějí pozornost od chudoby a útlaku a mluví o nových formách rodiny, o novém pojetí rodičovství – řekl kardinál Charles Maung Bo, papežský legát na v neděli zakončeném Mezinárodním eucharistickém kongresu na Filipínách. Tento arcibiskup myanmarského Rangúnu a člen kongregace salesiánů mluvil o pokusech některých států zničit rodinu legislativní cestou, což označil za smrtelné nebezpečí, které ohrožuje lidstvo více než terorismus.

Vedle ostrého odsouzení těch, kdo ohrožují základy života a rodiny, kardinál Bo vyzdvihl roli Filipín jako majáku evangelizace pro třetí tisíciletí. „Eucharistie je zasetá uvnitř rodin a klíčí v jejím nitru. Rodina je místem prvního přijímání, je prvotním jádrem církve – a je také místem, kde se každý den láme chléb“. Proto musí být chráněna, podporována a živena – dodal barmský kardinál.

Připomněl také, že papež František v posledních třech letech formuloval tři velké obavy, které se týkají celého světa: totiž ohrožení rodiny, nespravedlnosti v oblasti životního prostředí a nespravedlnosti v hospodářství. Avšak největší z těchto hrozeb se týká rodiny, zdůraznil papežský legát, a dodal, že s pochopením tohoto strašlivého ohrožení jsou problémy i uvnitř katolické církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.