Kde se rodí Bůh, kvete milosrdenství

25.12.2015 

Vánoční promluva Petrova nástupce Urbi et Orbi, lodžie baziliky sv. Petra

Drazí bratři a sestry, požehnané Vánoce!
Kristus se nám narodil, jásejme v den naší spásy!

Otevřme svá srdce, aby se nám dostalo milosti tohoto dne, kterým je On sám: Ježíš je zářivý »den«, který vyšel na horizontu lidstva. Den milosrdenství, ve kterém Bůh Otec zjevil lidstvu svoji nezměrnou něhu. Den světla, který rozptyluje temnoty strachu a úzkosti. Den pokoje, ve kterém je možné se setkat, rozmlouvat a zejména se smířit. Den radosti: »veliké radosti« pro maličké a pokorné a pro všechen lid (srov. Lk 2,10).

Tohoto dne se z Panny Marie narodil Ježíš, Spasitel. Vánoční jesličky umožňují uzřít »znamení«, které nám daroval Bůh: „děťátko zavinuté do plének a položené v jeslích“ (Lk 2,12). Jako betlémští pastýři se jdeme také podívat na toto znamení, tuto událost, která se v církvi každoročně obnovuje. Narození Páně je událost, která se obnovuje v každé rodině, v každé farnosti, v každé komunitě, která přijímá Boží lásku vtělenou v Ježíše Krista. Církev jako Maria všem ukazuje toto Boží »znamení«: Dítě, které nosila v lůně a přivedla na svět, ale které je Synem Nejvyššího, protože „je z Ducha svatého“ (Mt 1,20). Proto je Spasitelem, neboť je Božím Beránkem, který na sebe bere hřích světa (srov. Jan 1,29). Spolu s pastýři poklekněme před Beránkem, klaňme se Boží Dobrotě učiněné tělem a dovolme slzám lítosti, aby zalily naše oči a obmyly naše srdce. Všichni to potřebujeme.

Jedině On, Jedině On nás může spasit. Jedině Boží Milosrdenství může vysvobodit lidstvo z tolika – někdy monstrózních - forem zla, které v něm plodí egoismus. Boží milost může obrátit srdce a nalézt východiska ze situací, které jsou lidsky neřešitelné.

Kde se rodí Bůh, rodí se naděje. On přináší naději. Kde se narodí Bůh, rodí se pokoj. A kde se narodí pokoj, není už místo pro nenávist a válku. A přece právě tam, kde přišel na svět Boží Syn učiněný tělem, stále existuje napětí a násilí, přičemž pokoj zůstává darem, o který je třeba prosit a který je třeba vytvářet. Kéž Izraelci a Palestinci znovu zahájí přímý dialog a dosáhnou dohody, která umožní oběma národům žít v harmonii a překonat konflikt, který je dlouhodobě staví proti sobě a má závažné odezvy v celém regionu.

Prosme Pána, aby dohoda dosažená na půdě Spojených národů vedla co nejdříve k zastavení lomozu zbraní v Sýrii a přinesla pomoc vyčerpanému obyvatelstvu v jeho velmi těžké humanitární situaci. Stejně tak je naléhavé, aby dohoda o Libyi nalezla podporu všech a byla tak překonána závažná rozdělení a násilí, které tuto zemi trápí. Pozornost mezinárodního společenství ať se jednomyslně snaží ukončit krutosti, které - jak ve zmíněných zemích, tak také v Iráku, Jemenu a subsaharské Africe - stále kosí početné oběti, způsobují nezměrné utrpení a nešetří ani historické a kulturní památky celých národů. Myslím rovněž na ty, které postihly odporné teroristické činy, zejména nedávná krveprolití, ke kterým došlo ve vzdušném prostoru Egypta, v Bejrútu, Paříži, Bamaku a Tunisu.

Našim bratřím, kteří jsou v mnoha částech světa pronásledováni pro svoji víru, ať Betlémské Dítě daruje útěchu a sílu. Jsou to naši mučedníci dneška.
Pokoj a svornost vyprošujme drahému obyvatelstvu Demokratické republiky Kongo, Burundi a Jižního Súdánu, aby se za pomoci dialogu posílilo společné úsilí o povznesení občanské společnosti v upřímném duchu smíření a vzájemného porozumění.
Narození Páně kéž přinese pravý mír také Ukrajině, dodá úlevu těm, kdo trpí důsledky konfliktu, a povzbudí ochotu k naplnění přijatých dohod, aby byl v celé zemi opět nastolen pokoj.
Radost tohoto dne ať osvítí snahy kolumbijského lidu, aby oživen nadějí nadále usiloval o dosažení kýženého míru.

Kde se rodí Bůh, tam se rodí naděje; a kde se rodí naděje, nacházejí lidé důstojnost. A přece existují i dnes zástupy mužů a žen, kteří jsou zbaveni svojí lidské důstojnosti a jako Betlémské Dítě trpí chladem, chudobou a odmítáním. Ať dnes pocítí naši blízkost ti nejvíce bezbranní, zvláště děti-vojáci, ženy vystavené násilí, oběti obchodu s lidmi a s drogami.

Ať nechybí naše pomoc těm, kdo na útěku před bídou a válkou cestují příliš často za nelidských podmínek a nezřídka riskují život. Ať jsou hojným požehnáním odměněni jednotlivci i státy, kteří velkoryse podporují a přijímají četné migranty a uprchlíky, pomáhají jim vytvářet důstojnou budoucnost pro sebe a své drahé a integrovat se do společností, které je přijímají.

V tento sváteční den ať Pán daruje naději těm, kdo jsou bez zaměstnání - a je jich mnoho - a podpoří úsilí těch, kdo mají veřejnou odpovědnost na politickém a ekonomickém poli, aby se zasazovali za obecné dobro a chránili důstojnost každého lidského života.

Kde se rodí Bůh, kvete milosrdenství. To je nejcennější dar, který nám dává Bůh, zejména v tomto Svatém roce, ve kterém jsme voláni, abychom objevovali něhu, kterou nebeský Otec chová ke každému z nás. Pán ať dá zejména vězněným zakusit svoji milosrdnou lásku, která hojí rány a přemáhá zlo.

A tak dnes společně jásejme v den naší spásy. Rozjímejme nad vánočními jesličkami, hleďme na Ježíšovu otevřenou náruč, která nám ukazuje milosrdné objetí Boha, když nasloucháme vzlyku Dítěte, které šeptá: „Kvůli svým bratřím a přátelům budu říkat: Pokoj v tobě!“ (Žl 121 (122), 8).

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.