Dokument Kongregace pro zasvěcený život o řeholních bratřích

15.12.2015 

„Identita a poslání řeholního bratra v církvi“ – tak je nadepsán dokument vydaný u příležitosti zakončení Roku zasvěceného života. Ve Vatikánském tiskovém středisku jej představil kardinál Joao Braz de Aviz (foto), prefekt Kongregace pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života, a sekretář téhož úřadu arcibiskup José Rodríguez Carballo.
Adresáty dokumentu nejsou jen řeholní bratři, na které se obrací jeho titul, ale také řeholnici, kněží, laici, zkrátka celá církev, které má pomáhat v poznání a docenění svého úkolu, jímž je v první řadě následování Krista, řekl kardinál Braz de Aviz:

Kristus v sobě skrývá takové bohatství, že každý křesťan žijící toto povolání zdůrazňuje některé jeho specifické rysy. Někteří se identifikují s Kristem při práci na materiálním budování světa, když se jej snaží činit obyvatelnějším a důstojnějším místem pro život, jiní hlásají Radostnou zprávu a vykonávají kněžskou službu, další se věnují vyučování či péči o nemocné. A někteří se identifikují zejména s Kristem chudým, čistým a poslušným.

Charakteristickým rysem poslání a identity řeholního bratra pak je bratrství – dodává prefekt vatikánského úřadu:

Dlužno říci, že právě tato zkušenost bratrství je tím, co bychom v dnešním kulturním, církevním a náboženském kontextu měli zdůraznit.

Bratrstvím míní kardinál Braz de Aviz harmonické vztahy v komunitě, vzájemné přijetí, lásku, dialog a úctu, vzájemnou podporu, sdílení talentů, zapomínání na sebe, odpuštění, rozlišování Boží vůle v komunitě, spolupráci na poslání církve, otevřenost potřebám Církve a světa a zejména nejpotřebnějším. Takto široce pojímané bratrství pak není jen výsledkem vlastního úsilí, nýbrž především Božím darem.

Bratrství řeholních bratří není autoreferenční či v sobě uzavřené. Je to bratrství, které slouží poslání, bratrství dokonale souznící – jak říká papež František – s církví na cestě, s církví vycházející na periferie tohoto světa, s církví povolanou stavět mosty a otevřenou současnému člověku jakékoli rasy, kultury a vyznání.

Arcibiskup José Rodríguez Carballo pak ocitoval list napsaný tehdejším kardinálem Bergogliem v květnu roku 1986, ve kterém dosvědčuje sílu modlitby v souvislosti s krizí povolání, která v polovině sedmdesátých let zasáhla Tovaryšstvo Ježíšovo:

Povolání jsou především otázkou modlitby. Tak to řekl už náš Pán, a tedy musíme se modlit.

Arcibiskup Carballo rovněž oznámil, že na závěrečný týden Roku zasvěceného života, od 28. ledna do 2. února příštího roku, se do Říma sjede 6 tisíc řeholníků z celého světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.