Polský primas: Svědectví rodinného života je nová evangelizace

27.8.2015 

Ke znovuobjevení daru křtu a obnově křestních slibů vyzval v mariánské svatyni na Jasné Hoře polský primas. Za účasti polského episkopátu a 70 tisíc poutníků se tam včera konala slavnost Matky Boží Čenstochovské, která je letos přípravou na blížící se 1050. výročí křtu Polska.
„Toto jubileum – řekl ve svém kázání hnězdenský metropolita, arcibiskup Wojciech Polak – není jenom příležitost k vděčné vzpomínce na tuto důležitou událost v dějinách národa, ale především možností k obnově a umocnění naší víry a zapojení se do nových scénářů evangelizačního poslání církve. A tím je dnes především krása rodinného života založeného na svátostném manželství. Kristus, Ženich církve, je silou tohoto svědectví a oporou vznešeného poslání být otcem a matkou.“ Polský primas dále své rodáky varoval před odtínáním se od vlastních kořenů a vyzval k upamatovávání se na to, že nejhlubším základem všech kulturních tradic Evropy i Polska je křesťanství.
Účastníci včerejší bohoslužby obnovili slib zasvěcení národa, který v těžkých dobách stalinismu formuloval kardinál Stefan Wyszyński, a připojili modlitbu za nadcházející biskupskou synodu o rodině. Za milost věrnosti polského národa se modlili také účastníci pěších poutí, kterých přišlo z různých koutů Polska přibližně 35 tisíc ve více než 90 skupinách.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.