Zahájen beatifikační proces se severokorejskými mučedníky

21.8.2015 

Korejská biskupská konference podle sdělení agentury Asia News oznámila, že zahájí předběžné šetření, zda případ mons. Františka Hong Yong-ho(foto), biskupa města Pchjongjangu, a jeho 80 druhů, lze označit za mučednictví. Dotyční „zmizeli“ při nástupu vlády komunistického teroru v severní části korejského poloostrova roku 1949. Ve skupině zmizelých osob je také mons. Byrne, misionář z kongregace zahraničních misií USA (Maryknoll) donucený vojáky k pochodu smrti. Kongregace pro svatořečení v dubnu roku 2013 schválila žádost episkopátu a nyní jsou shromážděny potřebné dokumenty a svědectví. Analýza všech dat začne na začátku letošního listopadu. Bude třeba s jistotou určit, zda tato skupina splňuje všechny podmínky ke kanonizačnímu procesu. Za tím účelem bude jmenována zvláštní komise.

Mons. Hong se narodil 12. října v roce 1906, kněžské svěcení přijal v květnu roku 1933 a v roce 1944 byl papežem Piem XII. jmenován apoštolským vikářem Pchjongjangu jako titulární biskup. V červnu téhož roku byl konsekrován mons. Bonifácem Sauerem, spolusvětiteli byli biskup Irenej Hayasaka a arcibiskup Pavel Maria Ki Nam-ro.

V roce 1949 byl korejský poloostrov rozdělen a v Pchjongjangu se chopil moci komunistický režim. Biskup, skupina kněží a laiků „zmizeli“. Početná skupina věřících byla roku 1950 uvězněna také v Soulu, kde se tou dobou nacházel biskup Patrik Byrne, misionář z USA, který v jihokorejské metropoli zastupoval sídelního biskupa, který tehdy dočasně pobýval v Římě. Skupina byla nucena jít pěšky do Pchjongjangu. Shodou okolností právě v tomto městě mons. Byrne v letech 1923-1929 zakládal první misijní stanici své misijní kongregace. Někteří účastníci pochodu smrti přežili a dosvědčili, že 73letý biskup, který byl chatrného zdraví, během cesty všechny povzbuzoval a o všechno se dělil. Zemřel na zápal plic. Den před svojí smrtí, nedaleko řeky Yalu v nejsevernější části korejského poloostrova svým druhům řekl: „Největším privilegiem mého života po daru kněžství je to, že jsem mohl spolu s vámi trpět pro Krista.“ 10. března roku 1962 papež Jan XXIII. rozhodl povýšit apoštolský vikariát v Pchjongjangu na diecézi a sídlením biskupem jmenoval mons. Honga. V Papežské ročence z roku 2012 byl biskup Hong ještě uveden jako „nezvěstný“ sídelní biskup. Rok nato po prohlášení Kongregace pro svatořečení bylo jeho jméno z ročenky odstraněno a umožněno tak otevření jeho beatifikačního procesu.

Jde již o druhý beatifikační proces s oběťmi pronásledování víry v Severní Koreji. Ten první byl zahájen se světitelem mons. Honga v květnu roku 2007. Jde o biskupa Bonifáce Sauera ze severokorejského benediktinského opatství Tokwon. Jeho beatifikační proces a 36 jeho druhů byl otevřen v jihokorejském benediktinském opatství Waegwan, do jehož církevní jurisdikce patří i dnes severokorejské opatství v Tokwon. Biskup Bonifác Sauer a 36 druhů podstoupilo mučednictví v letech 1949 – 1952 ve vězeních a lágrech komunistického režimu. Má se za to, že během první let severokorejské diktatury byla zlikvidována celá tamější katolická komunita, která čítala více než 300 tisíc věřících.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.