Apoštolský vikář v Benghází o tamní situaci

19.2.2015 

“Libyjský národ musí najít cestu k dialogu, která jediná je možná. Ostatní mu v tom s pomocí Organizace spojených národů mají pomáhat”, prohlásil pro agenturu Misna apoštolský nuncius v Libyi, mons. Aldo Cavalli. Vatikánský rozhlas se telefonicky spojil s apoštolským vikářem v Benghází, aby získal informace o tamních životních podmínkách. Hovoří mons. Sylvester Magro:

”Jsme na bezpečném místě a opatrně pokračujeme ve své apoštolské službě těm křesťanům, kteří zůstali. Jsou to převážně Afričané a Filipínci. Nejvíce nás znepokojuje jejich bezpečnost. Ve válce mají všichni strach! A ten ještě zvyšuje stupňující se panika. Vlnovitě se šíří chaos, zmatek a nepokoje, a to velice škodí běžnému každodennímu životu, jaký jsme znali předtím.

Papež František vyzval k “mírovému řešení” pro Libyi, která je ve válce už několik let…

”Stále čekáme na nějaký nový nápad, protože řešení se hledá už tři roky, ale neúspěšně. Doufejme, že současná složitá situace dovede zodpovědné politiky k tomu, aby už k řešení dospěli, a to zejména za pomoci Spojených národů.”

Chtěl byste k něčemu vyzvat prostřednictvím našich mikrofonů?

”Prosíme všechny lidi o modlitbu, protože tu byly sice vyvinuty různé snahy, ale modlitba zůstává jedinou naší nadějí. Modleme se za zodpovědné strany, aby ukončily prolévání krve, společenskou a rodinnou zkázu. Kéž nás všechny chrání Panna Maria, Královna míru.”

Telefonuje z libyjského Benghází tamní apoštolský vikář.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.