Papež František předsedal kardinálské konzistoři

14.2.2015 

Dnes dopoledne zasedala v bazilice sv. Petra veřejná kardinálská konzistoř spojená se jmenováním 20 nových kardinálů a určením data svatořečení čtyřech blahoslavených řeholnic. Konzistoře se podobně jako loni účastnil také Benedikt XVI. Církev v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zastupovali kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk. Za dvacítku nových nositelů kardinálského purpuru Petrova nástupce pozdravil prefekt Tribunálu Apoštolské signatury, kard. Dominique Mamberti.

”Svatý otče, společně se spolubratry biskupy, kteří se dnes včlení do kardinálského kolegia, vás uctivě zdravím a vyjadřuji naše pocity upřímného vděku a synovské oddanosti. V modlitbě se k nám připojuje J.E. mons. José de Jesús Pimiento Rodríguez, který požádal o předání kardinálského titulu v Kolumbii, protože nemohl přijet do Říma kvůli pokročilému věku.”

Emeritnímu arcibiskupovi kolumbijské diecéze Manizales je 95 let, před devíti lety odešel z pastorace. Je “živou legendou” latinskoamerické církve, kterou jako koncilní otec zastupoval na druhém Vatikánu. Účastnil se také konferencí latinskoamerických episkopátů v Medellínu, Puebla a Santo Domingo. Kard. Mamberti dále řekl:

”Samotný purpur nám připomíná, že po nás Pán žádá, abychom sdíleli Jeho lásku ke všem lidem. Je to láska, která z poslušnosti k Otci sama sebe vydává až k smrti, a to k smrti na kříži (Flp 2,8). Pokud tedy existuje nějaká pocta, jakou jsme byli vyznamenáni, pak je to pobídka k niternějšímu vztahu s Ježíšem, k silnější a hlubší účasti na jeho oběti, ke spolubytí s Ním na kříži, který je naší spásou, životem a vzkříšením. Kříži, skrze který jsme byli spaseni a vysvobozeni.”
zaznělo mimo jiné v úvodním pozdravu.

V bohoslužbě slova, která předcházela obřadu jmenování nových kardinálů, byla čtena velepíseň na lásku (1 Kor 12,31 – 13,13). Právě z této perspektivy Petrův nástupce interpretoval kardinálskou hodnost v církvi.

Láska - říká Pavel - „se nerozčiluje, zapomíná, když jí někdo ublíží“. Pastýř, který žije v kontaktu s lidmi, nepostrádá příležitosti k rozčilení. A možná, že nám hrozí ještě více, že se rozčílíme mezi sebou, protože v konečném důsledku jsme nejméně omluvitelní. Také v tom nás láska a pouze láska osvobozuje. Osvobozuje nás od nebezpečí reagovat impulsivně, mluvit a jednat pomýleně a zejména nás osvobozuje od smrtelného rizika hněvu pojatého a „chovaného“ uvnitř, což vede k pamatování si utrpěného příkoří. Nikoli. To je pro muže církve nepřípustné. Třebaže momentální rozčilení lze omluvit a vzápětí ochladit, nevraživost už nikoli. Bůh nás od toho chraň a vysvoboď!

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže Františka je ZDE

Papež jmenoval patnáct kardinálů volitelů a čtyři kardinály starší osmdesáti let.

Po skončení jmenovacího obřadu pokračovala konzistoř hlasováním o třech kauzách svatořečení. Přitom bylo stanoveno, že v neděli 17. května budou do seznamu svatých zapsány čtyři řeholnice bl. Jana Emilia de Villeneuve, francouzská zakladatelka Kongregace sester Neposkvrněného Početí Castres (1814-1854), bl. Marie Alfonsina Danil Ghattas, zakladatelka Kongregace sester nejsvětějšího růžence z Jeruzaléma (1843-1927), bl. Marie od Ježíše Ukřižovaného, vl. jménem Maria Baouardy, bosá karmelitka a mystička (1846- 1878). Spolu s nimi bude kanonizována také bl. Maria Kristýna od Neposkvrněného Početí, občanským jménem Adelaide Brandová, o jejíž kanonizaci bylo rozhodnuto již dříve.

V neděli dopoledne bude Petrův nástupce ve vatikánské bazilice slavit s novými kardinály eucharistii.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.