Papež: moderní otroctví je zločinem proti lidskosti

2.12.2014 

„Každá lidská bytost je Božím obrazem – a Bůh je láska a svoboda“, prohlásil papež František dnes dopoledne v sídle Papežské akademie věd, kde představitelé různých náboženství podepsali společné prohlášení proti modernímu otroctví. Ve své promluvě Svatý otec odsoudil všechny formy této kriminality.

“Fyzické, ekonomické, sexuální a psychologické zneužívání v současné době spoutává desítky milionů lidí v nelidskosti a ponížení.“

Tyto formy zločinnosti jsou o to horší, že všem lidem nepřiznávají stejnou míru svobody a důstojnosti, pokračoval papež.

“Moderní otroctví je zločinem proti lidskosti. Jeho oběti pocházejí ze všech vrstev, avšak nejčastěji je nacházíme mezi chudými a nejzranitelnějšími lidmi. Vyzýváme proto všechny věřící, náboženské představitele, vlády a podniky, všechny muže a ženy dobré vůle, aby vyslovili svou podporu a připojili se k hnutí proti modernímu otroctví ve všech jeho formách.“

Tato deklarace, uzavíral papež s odkazem na společné prohlášení, nás všechny zavazuje. V každém z nás je vepsán Boží obraz, a proto nesmíme dopustit, aby se s obrazem živého Boha obchodovalo.

Deklarace náboženských představitelů proti modernímu otroctví:

My signatáři jsme se zde dnes shromáždili k této historické iniciativě mající inspirovat duchovní a praktické konání všech náboženství světa a lidí dobré vůle, aby bylo do roku 2020 odstraněno moderní otroctví.
V očích Božích[1] je každá lidská bytost - ať dívka či chlapec, žena či muž - svobodnou osobou, jíž je určeno žít v rovnosti a bratrství pro dobro všech. Různé formy moderního otroctví jako je obchod s lidskými bytostmi, nucené práce a prostituce, obchod s lidskými orgány a jakákoli praktika popírající základní pojmy rovnosti, svobody a stejné důstojnosti každé lidské bytosti, musejí být považovány za zločin proti lidskosti. Tady a dnes přijímáme společný závazek učinit uvnitř našich věřících obcí i mimo ně vše, co lze, aby se dostalo svobody tomu, kdo je obětí otroctví nebo obchodu s lidmi, a byla mu vrácena naděje v budoucnost. Dnes máme možnost, vědomí, moudrost, nové prostředky i technologie potřebné k dosažení tohoto lidského a morálního cíle.

Signatáři:

Papež František – katolická církev;
Mata Amritanandamayi – hinduismus;
Achich Chat Hanh – zenový mistr Bhikkhuni Tich Nu Chan Khong;
Datuk K Sri Dhammaratana – malajský buddhismus;
Rabín David Rosen – judaismus (KCB CBE);
Rabín Abraham Skorka – judaismus;
Bartoloměj I. (v zastoupení metropolitou Francie Emmanuelem);
Mohamed Ahmed El-Tajib, vrchní imám univerzity Al Azhar (v zastoupení podsekretářem Abbasem Abdallahem Abbasem Solimanem) - sunnitský islám;
Vrchní ajatolláh Mohammed Taqi al-Modarresi – šíitský islám,
Vrchní ajatolláh Šejk Bašír Hussain al Najafi (v zastoupení Šejkem Naziyah Rayyaq Jaafarem – šíitský islám;
Šejk Omar Abboud – vrchní imám argentinských muslimů;
Canterburský arcibiskup Hon Justin Weby – anglikánský primas.


[1] Vrchní imám z Al Azhar použil slovo „náboženská vyznání“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.