Papež se setká s rodinami obětí mafie

17.3.2014 

Papež František se setká s rodinami nevinných obětí mafie. V pátek 21. března bude Svatý otec předsedat vigilii v kostele sv. Řehoře VII. nedaleko Vatikánu. V předvečer „Dne paměti a nasazení“, vyhlašovaného na památku těch, kdo trpí kvůli násilí způsobenému mafiánských organizacemi, ji organizuje nadace „Libera“, založená donem Luigim Ciottim. Do Říma se sjede na 700 příbuzných obětí mafie. Budou reprezentovat zhruba 15 tisíc těch, kdo přišli o své drahé při represích ze strany mafiánských uskupení. Hovoří don Luigi Ciotti:

Papežova přítomnost přináší velkou radost stovkám příbuzných nevinných obětí mafi, přestože mnozí z nich patří k jiným vyznáním a k jinému světonázoru. Očekávají, že opět silné slovo, jaké František umí vyslovit, ve kterém znovu jasně zazní, že evangelium není slučitelné s ilegalitou, korupcí a mafií. Je opravdu krásné, že František 21. března, v první jarní den, přijde a bude přítomen čtení seznamu jmen všech obětí mafie, jak je zvykem už po mnoho let na různých místech Itálie. A teď proběhne v Římě, s papežem Františkem, který byl bez váhání k dispozici.

Podle dona Ciottiho 70% příbuzných obětí mafiánských akcí nikdy nezjistilo pravdu o smrti svých nejbližších. To, co tyto rodiny požadují, je tedy pravda a spravedlnost.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.