Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

25.6.2020 

Číše světla

Za Markétou Procházkovou

Johana Bronková

Hnaly jsme se Prokopským údolím, předjařím právě osvěženým ranním deštěm, ve vzduchu voněla hlína a kameny na cestě se leskly v paprscích slunce pronikajících mezi stromy. Na družinky rozdělený dívčí “tomácký” oddíl lovil za pařezy a výmoly poschovávaná slůvka, ze kterých jsme nakonec poskládaly verše: “Orosenou číši světla/ podalo mi horké ráno/ přetékala ptačím zpěvem/ každý doušek voněl lesem/ jímala mě modrá závrať/ s jakou v sobě slunce nesem. Markéta Procházková.

Tehdy jsme se poprvé setkaly. Bylo mi deset, nanejvýš dvanáct let a nemohla jsem to tenkrát vědět. Nemohla jsem vědět, co je to setkání. A přece spolu s těmito verši, toho rána tak pravdivými a zároveň otevírajícími krajiny mnoha dalších rán, se mi v paměti zapsala chvíle a nálada toho dne a s nimi také Markétino jméno. 

Markéta Procházková-Lutková, básnířka, klavíristka, improvizátorka, hudební skladatelka odešla z tohoto světa 2. června 2020, ve věku 56 let.

Narodila se 25. září 1963. Vystudovala klavír a skladbu na konzervatoři u Ilji Hurníka a varhanní improvizaci u Jaroslava Vodrážky. Absolvovala v jednadvaceti letech s vlastním koncertem pro klavír a smyčcový orchestr. Mezitím již studovala skladbu také na AMU u Josefa Ceremugy. Od dětského věku psala básně, otištěné v různých periodikách, vítězila v literárních i skladatelských soutěžích. V šestnácti letech vydala básnickou sbírku Sny bez přístřeší, po níž následovalo Vítání světla (1981) a Na prahu lásky (1984). Na její verše napsali partitury například Milan Slavický, Ctirad Kohoutek nebo Zdeněk Lukáš. Komponovala vokální, komorní a symfonické skladby, spolupracovala s rozhlasem a televizí - zaznamenává spolu s některými podrobnostmi Slovník české literatury, v heslu naposled upravovaném v roce 2008 a opakovaném také v nemnoha nekrolozích, jež se v minulých dnech objevily. Snad jen s dodatkem, že posléze vydávala také klavírní a varhanní doprovody skladeb svého manžela, folkového zpěváka Petra Lutky.

Nabízelo by se cosi o mladých hvězdách, které zazáří a vyhasnou, jenže to by byla lež. Potkala jsem se s Markétou ještě několikrát v domě svých rodičů, v době, o které se zveřejněné biografické záznamy už nezmiňují. Mluvila o svých plánech s nahrávacím studiem, ale také o věřitelích a dluzích, jejichž termín splátky většinou končil právě toho dne. Zaplétala se do spárů finančnických stvůr s tváří Gorgony překrytých komickou maskou zdánlivých východisek, ústících do dalších a dalších tekutých písků.

Její dary a talenty nezmizely ani nevyhasly, nýbrž byly pohřbívány v soukolích nelítostných mechanismů naší společnosti, s nimiž každodenně uzavíráme kompromisy. Nemluvila jako snílek nebo člověk z jiného světa, spíš jakoby bytostně stála při tom podstatnějším, v přesvědčení, že dobré a krásné věci mají právo na existenci právě a jen proto, že jsou takové, a nepotřebují další argumenty.

Když si znovu vybavuji odzbrojující čirost její tváře, napadá mě, že všechno mohlo být jinak, kdyby žila v době, kdy bylo ještě možné potkat mecenáše, a nikoli ve světě agentur, grantů, manažérů a jiných o uši drhnoucích slov, skrze něž se dneska redukuje kultura - a člověk spolu s ní - na ztrátovou položku v rozpočtech. 

Myslím, že Markétin život i její odchod, by měl být mementem. Bylo by dobré rozpomenout se, upamatovat se na duchovní rozměr života, pole, na němž jedině může kultura růst. Poslední měsíce to ukázaly s názorností přesahující veškeré fantazie. Pokud z materialistického ošálení neprocitneme, čekají nás nepochybně ještě větší obludnosti než onáhubkovaní zpěváci a hudebníci na Pražském jaru. Cosi lidského v člověku selhává a hlasů bijících na poplach je poskrovnu. 

Pán života Markétu povolal, vysvobodil ji z těla zkroušeného nemocemi, ale přesto se nemohu ubránit dojmu, že tím, co bylo “neslučitelné s životem” v této dějinné chvíli, byla průzračnost její duše, číše světla. Nyní, orosená slovy a hudbou, které nám zanechává, v horkém ránu, jak psala v lyricky opojné básni o setkání na prahu dospělosti, vyšla v ústrety závratnému Slunci, jež v ní dávno žhnulo.

Zádušní mše za Markétu Procházkovou se bude sloužit v kostele sv. Bartoloměje v Bartolomějské ulici v Praze, v sobotu 27. června ve 14 hodin.

 



Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti