Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

22.11.2019 

Naše radost a důvěra pramení ze skutečnosti, že po nás touží Bůh

Homilie papež při mši s mládeží, Bangkok - Thajsko

Česká sekce RV

Pojďme vstříc Pánu, který přichází!

Evangelium, jež jsme právě slyšeli, nás pobádá k pohybu a pohledu do budoucnosti vstříc tomu nejkrásnějšímu, co nám chce darovat: definitivnímu Kristově příchodu do našeho života a našeho světa. Přivítejme jej mezi sebou tou nezměrnou radostí a láskou, jež dovedete projevit pouze vy mladí! Víme, že Pán dříve než se Jej vydáme hledat, hledá nás, jde nám v ústrety a volá nás, počínaje potřebou uskutečňovat, vytvářet a vynalézat dějiny. Jděme vpřed s radostí, protože víme, že nás tam očekává On.

Pán ví, že skrze vás, mladé lidi, přichází do těchto zemí a na svět budoucnost, počítá s vámi, aby pokračoval ve svém poslání dnes (Christus vivit, 174). Jako měl Bůh plán s vyvoleným lidem, tak má také plán s každým z vás. On jako první sní, že nás všechny pozve k hostině, kterou máme připravit společně – On i my – jako společenství, hostině Jeho království, z něhož nemá být nikdo vyloučen.

Dnešní evangelium nám vypráví o deseti děvčatech, pozvaných pohlédnout do budoucnosti a k účasti na Pánově slavnosti. Problémem bylo, že některé z nich nebyly na přijetí připraveny; ne proto, že zaspaly, ale protože jim chyběl nezbytný olej, vnitřní palivo udržující naživu plamen lásky. Měly velkou vervu a motivaci, chtěly mít podíl na Mistrově povolání a svolání, ale postupem času jejich síly a vůle pohasly, vyčerpaly se a přišly pozdě. Je to podobenství o tom, co by se mohlo stát všem křesťanům, když naplněni touhou a nadšením slyšíme Pánovo povolání k účasti na Jeho království a ke sdílení Jeho radosti s druhými. Často se pak stává, že před problémy a překážkami, kterých je nezřídka mnoho, jak každý ve svém srdci dobře ví; před utrpením drahých nebo v bezmoci, zakoušené v situacích, jež se jeví jako nezměnitelné, mohou nedůvěřivost a hořkost získat prostor, tiše se infiltrovat do našich snů a ochladit naše srdce, takže nás zbaví radosti a přijdeme pozdě.

Proto bych se rád zeptal: chcete uchovat plamen, který vás může osvěcovat uprostřed noci a těžkostí? Chcete se připravit k odpovědi na Pánovo povolání? Chcete být nachystáni k plnění jeho vůle?

Jak si opatřit olej, který vás udrží v pohybu a dává vám odvahu hledat Pána za každé situace?

Jste dědici velkolepých dějin šíření evangelia, které vám bylo předáno jako posvátný poklad. Tato krásná katedrála dosvědčuje víru v Krista, kterou chovali vaši předkové: jejich hluboce zakořeněná věrnost je podněcovala ke konání dobrých skutků, k budování jiného a ještě krásnějšího chrámu, tvořeného živými kameny, abyste mohli přinášet milosrdnou Boží lásku všem lidem svojí doby. Dokázali tak jednat, protože byli přesvědčeni o tom, co prorok Ozeáš hlásal v dnešním prvním čtení: Bůh k nim promlouval laskavě a objal je pevně láskou navěky (srov. Oz 2,16.21).

Drazí přátelé, aby plamen Ducha svatého nepohasl a mohli jste tak svému pohledu a srdci uchovat život, je nezbytné dobře zakořenit ve víře našich starších: otců, dědů a učitelů. Ne proto, abyste byli vězni minulosti, nýbrž proto, abyste se naučili mít onu odvahu, která pomáhá odpovídat na nové dějinné situace. Jejich život přestál mnohé zkoušky a mnohá utrpení. Avšak během cesty objevili, že tajemstvím šťastného srdce je bezpečí, které nacházíme, jsme-li zakotveni, zakořeněni v Kristu: v Jeho životě, v Jeho slovech, v Jeho lásce a vzkříšení.

„Často jsem viděl mladé a krásné stromy, které vyháněly své větve k nebi ve snaze růst stále výš, a připadaly mi jako zpěv naděje. Ale později, po bouři, jsem je našel skácené a bez života. Neměly hluboké kořeny. Rozpínaly své větve, aniž byly pevně usazeny v zemi, a tak jakmile příroda projevila svou sílu, padly. Proto mě trápí, když vidím, jak jsou někdy mladí lidé povzbuzováni, aby stavěli budoucnost bez kořenů, jako by svět začínal dnes. Není možné, aby někdo rostl, nemá-li silné kořeny, které mu mají pomoci stát zpříma a pevně na zemi. Je snadné, aby vše přišlo vniveč, když se člověk nemá čeho přidržet a nač upnout“ (Christus vivit, 179).

Bez tohoto silného smylu pro zakořenění nás „hlasy“ tohoto světa, zápolící o naši pozornost, mohou zneklidňovat. Mnohé z nich jsou lákavé, hezky nalíčené nabídky, které se zpočátku jeví jako krásné a intenzivní, ale postupem času za sebou nechají pouze prázdnotu, znuděnost, osamocenost a omrzelost (srov. tamt. 142); zhášejí onu jiskru života, kterou Pán kdysi rozžehl v každém z nás.

Drazí mladí! Jste nová generace nových nadějí, nových snů a nových otázek a zajisté také pochybností. Vybízím vás však, abyste zakořeněni v Kristu uchovávali při životě radost a neměli strach hledět do budoucnosti s důvěrou. Zakořeněni v Kristu,  hleďte s radostí a důvěrou. Tato okolnost vyrůstá z vědomí, že Pán po nás touží, potkává nás a nekonečně miluje. Přátelství pěstované s Ježíšem je onen nezbytný olej, osvěcující cestu,  tu vaši, ale také cestu všech těch, kdo jsou kolem vás: přátel, sousedů, spolužáků a spolupracovníků, včetně těch, kdo s vámi v ničem nesouhlasí.

Pojďme vstříc Pánu, který přichází! Nemějte strach z budoucnosti a nedejte se zastrašit. Naopak, vězte, že vás Pán očekává, aby připravoval budoucí slavnost svého Království.

 

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti