Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

26.9.2019 

Obrátit tendenci vedoucí do propasti

Předmluva papeže Františka ke knize Franky Giansoldati o potřebě “velkorysé zelené revoluce”

Česká sekce RV

“Zelená abeceda papeže Františka. Zachránit zemi a žít šťastně” – tak nazvala svou novou knihu italská novinářka Franca Giansoldati. Jako specialistka na náboženskou tematiku v italském deníku Il Messaggero sleduje dění ve Vatikánu již přes dvacet let. V minulosti vydala ve spolupráci s Markem Tossatim knihu o Proroctvích papeže Wojtyly (2003), sledovala kauzu zakladatele Kristových legionářů (Il Demonio in Vaticano. I legionari di Cristo e il caso Maciel, 2014) a zabývala se také dějinami arménské genocidy (La marcia senza ritorno. Il genocidio armeno, 2015). Ve své poslední knize se nechala inspirovat encyklikou Laudato si´ a papež František ji opatřil svou předmluvou, v podobě listu adresovaného autorce:

Vážená Franko, děkuji vám za vaši poslední publikaci upozorňující na potřebu velkorysé zelené revoluce. Mnohokrát jsem v těchto letech mluvil o nutnosti chránit životní prostředí a o tom, jak je nezbytné, aby všichni a křesťané na prvním místě, změnili svůj životní styl. Nelze nebrat na vědomí, že každodenní důsledky našeho chování na všech úrovních – dokonce i v nepatrných záležitostech – maké dopad na rovnováhu stvoření.

Důsledky ekonomických rozhodnutí v jedné části světa mají dozvuky na opačné straně planety a naopak. Nemůžeme to nevidět. Jsme totiž jeden s druhým provázáni, jsme součástí širší skutečnosti, v níž jednotlivosti přináleží univerzu a rovněž příroda je Bohem koncipována a věnována člověku jako cosi, o co se má pečovat v rámci vnitřně propojeného systému.

Na celé planetě se stále častěji projevují extrémní a ničivé klimatické jevy. Nelze si nevšimnout, že zvýšení teploty moří, tání ledovců, hromadění vodních par v atmosféře, uragány či záplavy vyvolávají další vedlejší tragédie, když nutí celé národy, miliony a miliony lidí, aby hledali pro svůj život alternativní východiska. Jak popírat provázanost těchto jevů? K tomuto rámci se pojí další důležitá úvaha ohledně budoucnosti nových generací, které již pochopily, že dostanou za dědictví svět poměrně zruinovaný.

Je spravedlivé, že právě oni budou muset platit cenu za nezodpovědnost pokolení, která je předešla? Je spravedlivé, že na sebe budou muset vzít škody způsobené systémem, v němž - jak se zdá - energetická transice a péče o společný dům nejsou prioritou a ustupují hospodářské a finančnické praxi, která k představě vlastní reformy přistupuje poměrně apaticky a nepřátelsky?

Nebylo by tedy potřeba, aby se všechny strany vytrvale zasazovaly o práci v novém duchu, s cílem podpořit nové konkrétní kroky, které by napravili situaci naší planety? Spočívá na nás nesmírná odpovědnost a Bůh se nás jednou dotáže na tento rozklad.

Lidská rodina je v nebezpečí jakožto celek a nezbývá již čas na čekání či odklady. Ekologická krize, zejména klimatické změny, není nadsázkou či fantazií někoho, kdo se vyžívá v destabilizaci. Příliš dlouho jsme ignorovali vědecké analýzy, pohlíželo se na ně s jistým pohrdáním a někdy dokonce ironicky.

Máme ještě čas, abychom obrátili tendenci vedoucí do propasti. V encyklice Laudato si´ jsou načrtnuty směrnice, podle nichž se máme všichni, všichni ruku v ruce, vydat směrem k záchraně. Avšak je zapotřebí revoluce provedené zdola, vycházející z chování jednotlivců, počínaje každodenním nákupem, po způsob nakládání s úsporami, které je možné směřovat například do etických bank, které respektují solidární rovnováhu. Přišel čas, aby křesťané skutečně začali vytvářet síť, myslet kolektivním způsobem, s vědomím, že každá volba, včetně těch nejmenších, je důležitá a že držíme-li pospolu, sjednoceni, můžeme změnit věci a zvrátit směr vedoucí ke zničení společného domu.

Děkuji, že jste v tomto malém desateru shrnula základní body encykliky Laudato si´; dekalog, který bychom měli vtělit do kolektivní, vědomé a osvícené cesty. Za lepší svět. S evangeliem v ruce a v srdci.

Překlad -job-



Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti