Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

19.7.2019 

Nalaďme se na stejnou vlnovou délku

vybízí papež v knize o mezigeneračním dialogu

Papež František

Hodně se mluví o mladých lidech, kteří nemají práci, neangažují se v politice, nechodí do kostela a oddálili se od církve buď bezdůvodně anebo z pochopitelných důvodů. Ve společnosti a křesťanském společenství jsou spíše problémem než zdrojem. Jaké důvody má tato odtažitost, která se jeví jako nepřekonatelná a stále se prohlubuje? Dospělí se překotně hlásí se svými odpověďmi a vlastním výkladem, který nabízejí v různých šetřeních, na konferencích a v knihách. , což jsou všechno činy hodné úcty a pozornosti, zejména tehdy, když se dotazují a zpytují svědomí nás, dospělých.

Myslím nicméně, že nejnaléhavějším úkonem dneška je naslouchat hlasům mladých lidí v přímém přenosu. Mnohé z těchto hlasů jsou kritické a znepokojivé, jiné zase objasňující. Církev – a já v první řadě – se spolu s biskupy a vychovateli rozhodla, že zaujme postoj co nejvstřícnějšího přijetí názorů mladých lidí, protože věříme, že se stále více mají stávat aktivními subjekty a protagonisty nejenom svého vlastního, nýbrž také církevního života.

Poslední biskupská synoda, kterou jsem vyhlásil 6. října 2016, si zvolila za ústřední téma „Mládež, víru a rozpoznávání povolání“. Jejím účelem bylo vyvolat konfrontaci a otevřený, upřímný dialog mezi křesťanským společenstvím a mladými generacemi. Prvním signálem, který dosvědčoval silný zájem ze strany mládeže, byly odpovědi více než sta tisíc respondentů, které obdržel sekretariát biskupské synody. Velký zájem dále vzbudilo předsynodální setkání, jehož se zúčastnilo více než 300 mladých lidí z celého světa a mnozí jejich vrstevníci se vyjádřili prostřednictvím sociálních sítí. Vyzval jsem mladé, aby mluvili bez příkras, snažil jsem se jim sdělit své sny a spolu s prorokem Joelem jsem je vyzval k proroctví: „Vyleji svého ducha na všechny lidi, vaši synové a vaši dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít věštecké sny a vaši jinoši uzří vidění“ (Jl 3,1).

Opětovně nalézám hlasy mladých lidí v oné stovce, která promlouvá na stránkách této knihy a vede rozhovor se svými biskupy. Jsou to myšlenky, kritiky, sny, které jsem vzal za své a ve kterých znovu odkrývám jejich život, avšak také ozvěnu Božího hlasu a jeho šepot. Dopisy, maily a zprávy, které autor posbíral, jsou odvážné a přímé, překonávají „bezpečnostní vzdálenost“ mezi mladými a dospělými. Vyjevují příběhy, tváře, iluze, projekty a naděje, a nikoli pouhé abstrakce, statistické či procentuální údaje.

Ohromuje mne, že někteří mladí lidé apelují na dospělé, aby jim byli nablízku a pomáhali jim v důležitých rozhodnutích. Přesvědčují mne také odpovědi biskupů a jejich pokorné naslouchání všem bez rozdílu, aby lépe pochopili, co od nás Bůh a dějiny prostřednictvím těchto hlasů požadují. Jako laici i zasvěcené osoby jsme povoláni, abychom se naučili novým způsobům této blízkosti a přítomnosti v životě mladých lidí, jako přátelé, kteří naslouchají, vědí a radí v ryzím a rozlišujícím duchu.

Potřebujeme mladé lidi, abychom se vyprostili z vlnobití jedovaté logiky, podle níž se „to vždycky takhle dělalo“, a společně hledali nové cesty s pohledem upřeným na Ježíše. Po nás se žádá, abychom byli chápaví a přistupovali ke světu mladých lidí s nadšením víry, potěšením z hledání, důvěrou v budoucnost a prorokováním nových stezek. Musíme se pokorně naladit na stejnou vlnovou délku, jako se to děje v dialogu mladých lidí s biskupy, kteří se v této knize konfrontují s veškerou svobodou a upřímností, přecházející až do neomalenosti.

Ten, kdo naslouchá a odpovídá, je zván, aby vyšel na periferie lidských srdcí a bral vážně každý srdeční úder člověka, který každodenně namáhavě staví svůj příběh. To je evangelium! Toto prožíval Ježíš! Je to pohled každého ryzího pastýře a celého křesťanského společenství, kteří vnímají odpovědnost za péči o nové generace, autenticky se vydávají všanc, věnují čas a zdroje, vydávají důvěryhodné svědectví.

Pouze takto může každé setkání s mladým člověkem změnit jeho život k lepšímu a může změnit náš život, protože zakoušíme krásu Boží lásky. Pokud se malá skupina biskupů dala přesvědčit stovkou mladých lidí, kteří měli odvahu říci, co myslí, oč více zmůžeme my všichni, jestliže budeme spolupracovat a budovat společenství, které vede dialog, konfrontuje se a společně jedná s odvahou a transparentností. Tehdy budeme sdílet společný sen a budeme kráčet v jistotě, že spolu s nám jde zmrtvýchvstalý Ježíš, přítel a Pán našeho života, jako onoho dne šel se dvěma učedníky cestou do Emauz.  

Předmluvu papeže Františka ke knize „Drahý biskupe...“ s podtitulem: „Sto mladých lidí píše a biskupové odpovídají“ (Carissimo Vescovo...100 giovani scrivono e i vescovi rispondono, Editrice Elledici, 2018) přeložila Jana Gruberová



Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
22.1.21 Papežova předmluva ke knize nigerijské migranty: Vinu nesou ti, kdo si kupují ženské tělo
22.1.21 Jedinečná, vytoužená a velice milovaná
11.1.21 Slova jsou polibky či nože, Bůh promlouvá v tichu
17.10.20 Přišel čas zhodnotit roli laiků, píše František
15.9.20 Papež František vybízí k vědeckému bádání o míru



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti