Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

3.4.2018 

Nemarněme čas lítostí, ale milujme

Papež František

Italský katolický týdeník Famiglia Cristiana připravil zvláštní číslo k pátému výročí pontifikátu papeže Františka. Mimo jiné přináší papežovu předmluvu ke knize sicilského psychologa a psychoterapeuta, nazvané „Stížnosti zakázány“ (Vietato lamentarsi, Edizioni San Paolo). Osmačtyřicetiletý Salvo Noé, autor mnoha popularizujících textů na psychologická témata, papeži Františkovi svou knihu předal při generální audienci loni v červnu spolu s výstražnou tabulí, zakazující sebelítost. Jak uvedl, mimo jiné v ní odkazuje na opakované Františkovy výroky o emauzských učednících a jeho varování před poraženeckými postoji, sklíčeností a váhavostí. Římský biskup projevil o knihu sicilského psychologa živý zájem a výstražnou tabuli si dokonce vyvěsil na dveře svého bytu v Domě sv. Marty. Pod výrazným nápisem „Stížnosti zakázány“ na ní menším písmem stojí, že „přestoupení zákazu vede k syndromu svalování viny na druhé, následnému zhoršení nálady a schopnosti řešit problémy, a trestá se dvojnásobnou sankcí, pokud se děje v přítomnosti dětí“. Druhé vydání psychologického pojednání Salva Noého v těchto dnech přichází do italských knihkupectví s předmluvou papeže Františka, kterou přinášíme v plném znění:

„Salvo Noé nám předkládá bohatství podnětů, jak se vyrovnat s životními obtížemi a nečekanými situacemi, aniž bychom upadli do léčky obviňování druhých, nýbrž naopak v každé nepřízni spatřovali možnost k utužení důvěry. V naší době, která se vyznačuje nebývalou vnější rychlostí a velkou vnitřní nejistotou, je to navýsost užitečné. Cesta nespočívá v tom, že se straníme světa anebo bojujeme proti všemu, co nás obklopuje, nýbrž ve snaze o zlepšování reality, počínaje sám sebou, svým srdcem a vztahy. Láska otevírá oči, objetí rozšiřuje srdce. Jestliže mnohé nástrahy nás vedou k sebeuzavírání, východiskem je vytvořit větší prostor pro modlitbu a naslouchání, úctu a pochopení, abychom se vysvobodili z kalných vod smutku a nářků. Předkládané životní podněty se týkají také víry, která nezapře dobu, v níž je prožívána. Pro dnešní dobu je příznačné převládání pocitů a emocí, nejistota a křehkost, vyvolaná mnoha vnitřními ranami. Srdce si nicméně může rovněž svobodně zvolit, že bude milovat.

Toto rozhodnutí začíná tím, že již sami nad sebou nepláčeme a nedáváme se ovládnout smutkem za vytrpěná příkoří a trýzeň, které nám život přinesl. Je to volba plynoucí z daru víry – věříme totiž, že nehledě na všechno stále jsme a budeme milovanými Otcovými dětmi, že jsme neustále milováni navzdory hříchu a nedůslednosti. Je to pramenem naší radosti, radosti hlubší než pomíjivé emoce, radosti vítězící nad neklidem, který ochromuje bytí, radosti, která překonává také bolest a mění ji v pokoj.

Existují myšlenky a slova, které této radosti brání a ubližují srdci – například když bědujeme sami nad sebou a reptáme na druhé. Naopak nářek, který se obrací k Bohu, otevírá vztah, blahodárné uvolnění, uzdravující modlitbu, jak ukazují biblické žalozpěvy (lamentace). Existují tedy cesty srdce, které nemáme následovat, a jiné, kterými se máme odvážně vydat; pokušení, která máme odvracet, a příležitosti, kterých se naopak máme ujmout, abychom si zvolili, jak nasměrovat život a vybrat si poklad hodný zisku, neboť „kde je tvůj poklad, tam bude i tvé srdce“ (Mt 6,21).

Srdce každého člověka se trochu zaneslo prachem a pokrylo rzí, někdy je v něm nějaká velká, neodstraněná tíže. Setkání s Pánem, který nás zná, miluje a uzdravuje, upřímný a otevřený vztah k druhým lidem, láska, která uvolňuje nejkrásnější schopnosti naší svobody, jsou silami, které jsou s to odvalit onen kámen, odstranit onu rez, vymést onen prach.

Potřebujeme to, protože nejsme superhrdinové, nýbrž lidé na cestě; křehcí hříšníci, avšak zároveň privilegovaní adresáti věrné Boží lásky, která „obrací nářek v tanec“ (Žl 30,12). Bůh je stejně jako my raněn – raněn za nás. Jeho rány nezmizely, nýbrž jsou naplněny velikonočním světlem. Když proto Ježíše následujeme po cestě lásky, krok za krokem se učíme tomu, jak dokonce i v bolesti zahlédnout životní dozrávání, v krizi růst, v noci svítání a v kříži vzkříšení. Vnímáme pak, že není dobré pohroužit se do nářků a ztrácet se v lítosti. Cesta nespočívá v tom, že vůči druhým lidem a událostem vystupujeme se strachem, nevraživostí, výčitkami a podezřívavostí, nýbrž že investujeme do lásky, která „všechno omlouvá, všemu věří, všecko vydrží“ (1 Kor 13,7). Lásky, která v odpuštění – přijatém a darovaném – stále nachází sílu k novém začátku.

Najít sami sebe tedy znamená spočinout na Božích rukou, jako dítě v Otcově náruči. Tak nikdy nepocítíme životní ani dějinné vykořenění – na cestě nás totiž bude doprovázet Otec, který nám v trpělivé jemnosti ukáže směr. A když se po cestě vkrade záštiplné pokušení a zlostná rez začne nahlodávat vztahy, budeme vědět, že máme následovat Ježíše tím, že půjdeme proti proudu a že se trpělivě a pokorně vydáme na pouť smíření. Toto je Ježíšova cesta – trvalé obrácení, život, který netkví v pohodlném živoření, nýbrž žije se až do hloubky v pravé odvaze pokorné lásky.

Vážit si sami sebe, protože jsme milováni, dát se Pánovou rukou vyprostit z propasti ran a nenávisti, volit si život, vyhledávat bližního, přijímat každý den jako příležitost k daru, bojovat za to, aby ze života vymizelo bědování, z úsudků jedovatost, z myšlenek kal, ze setkání pomluvy a ze srdce zlost. To je cesta, díky které v nás bude přebývat láska – neboť pouze láska vyplňuje prázdnout, hojí rány, ozdravuje vztahy. Jenom láska dodává důvěru a pokoj, navrací odvahu a mění život ve veliké staveniště naděje“.

Píše papež František v předmluvě ke knize sicilského psychologa Salva Noé, vycházející v druhém vydání pod titulem „Stížnosti zakázány“.



Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
22.1.21 Papežova předmluva ke knize nigerijské migranty: Vinu nesou ti, kdo si kupují ženské tělo
22.1.21 Jedinečná, vytoužená a velice milovaná
11.1.21 Slova jsou polibky či nože, Bůh promlouvá v tichu
17.10.20 Přišel čas zhodnotit roli laiků, píše František
15.9.20 Papež František vybízí k vědeckému bádání o míru



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti