Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

31.5.2008 

Vizionářka z Banneux žije v ústraní a nenechává se obletovat poutníky

Banneux. V belgickém Banneux dnes vyvrcholily oslavy 75.výročí tamějšího zjevení Panny Marie. V místní bazilice slavil eucharistii papežský legát kard. Danneels. Před 75 lety se v této zapadlé vesničce vzdálené 25km od Liege ukázala 11 letému děvčeti Mariette Béco celkem osmkrát Matka Boží a představila se jako Panna Chudých a zanechala krátké poselství. Církevní schválení se těmto zjevením dostalo po 16 letech roku 1949 od diecézního biskupa z Liegi Mons. Kerkhofse. Byla zde vybudována kaple. Roku 1999 byla zdejší mariánská svatyně belgickou biskupskou konferencí prohlášena za národní svatyni. Pro Vatikánský rozhlas hovoří o tehdejších událostech v Banneux o. Leon Wuillaume SI:

?To co je na Banneux podivuhodné a ihned udeří do očí je prostota místa. Nic okázalého, žádné extáze, žádné apokalyptické poselství? myslím, že je zapotřebí připomenout, že v Banneux se všechno dělo mlčky: žádní žurnalisté, žádná křiklavá reklama, pouze dostačující počet svědků.?

Některé charakteristiky tohoto zjevení jsou stejné jako v Lurdech jako např. pramen vody. Co je hlubším smyslem poselství Panny z Banneux?
?Slova poselství byla pečlivě studována. Skládají se vlastně jen z podstatných jmen a sloves: ?Já jsem Panna chudých?. Je tam jedno přídavné jméno ?malá kaple? a jedny příslovce ?hodně se modlete?. Všechno ostatní ?Věřte mi, já budu věřit vám? je jasné třířádkové poselství a může být přeloženo do všech jazyků v několika minutách. Také se do všech národů rozšířilo. Panna celkem čtyřikrát ukázala na pramen, jako by chtěla říci, že zjevení je soustředěno k prameni a pramenem nemůže být než Ježíš Kristus.?

Panna Maria také tvrdila, že pramen patří všem národům?
?Když se biskup Kerkhofs dozvěděl, že Panna měla říci ?pro všechny národy? v souvislosti s tak zapadlou lokalitou, kam nikdo nechodil ani tam tudy neprocházel, pomyslel si, že děvče se spletlo nebo to špatně pochopilo. Dnes je to zřejmé: existuje 4-5 tisíc reprodukcí Panny z Banneux. Panna chudých je známá po celém světě.?

Vizionářka Mariette Béco měla v době zjevení 11 let a dosud žije. Nevstoupila do řehole, vdala se, ale především byla velmi kritizována za to, že se nikdy nechtěla rozdělit o zážitek zjevení před velkým publikem. Co lze o říci Mariette Béco?
?Marietta byla prvorozená z početné rodiny, byla vždy po boku mamince, které pomáhala při vaření, praní a péči o sourozence? Velké byly snahy odvést ji z jejího prostředí. Marietta je výrazem opovržení pokrytectvím, vyznačuje se věrnou a přímou láskou. Nikdy neučinila nic proto, aby si získala sympatie, zjevení z ní neudělaly obletovanou vizionářku, odmítá jakoukoli ?komedii?, omezila se na vyprávění strohých a syrových faktů: ideál svědectví. Ale jako všichni svědci, řecky se řekne martyres, je nucena snášet obviňování protivníků, nátlak, podezření, pomluvy, klepy o soukromém životě.. zejména je rozšířeno mínění, že Mariette ?měla být jako? Bernadeta, jako její sádrový odlitek. Ona se však odmítla přizpůsobit tomuto předem připravenému schématu jakoby se svatost dala vyrábět sériově??

Mariette Béco žije tedy v ústraní, vzdálena médiím. Roku 1985 se však během návštěvy Jana Pavla II. v Banneux setkala s papežem. Je to pravda?
?Ano, Mariette požádala o setkání s papežem, ale žádala také, aby tam nebyly kamery, protože nikdy nechtěla ani kamery, ani žurnalisty. Vždycky je odmítala a mnoho kvůli nim zkusila. S papežem se setkala v sakristii.?

Říká o. Leon Wuillaume SI v souvislosti s 75. výročím mariánských zjevení v Banneux.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
20.1.21 150 let od mariánského zjevení v Pontmain
22.8.15 150 tisíc poutníků si připomnělo mariánská zjevení v Knock
15.8.15 Kolik mariánských zjevení uznala církev?
15.1.13 Panna Maria v Banneux: „Věřte ve mne, já věřím ve vás“
22.5.12 Normy pro rozlišování údajných vidění a zjevení



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti