Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 O Kompendiu sociálního učení církve 

23.10.2007 

O Kompendiu sociálního učení církve, 11.část

Pavel Jajtner

Kapitola šestá: Lidská práce

Prvnímu lidskému páru Bůh svěřil úlohu podmanit si zemi a vládnout nad každým živým tvorem (srov. Gn 1,28). Panování člověka nad ostatními tvory však nesmí být despotické a svévolné. Obdělávat zemi znamená, že člověk tuto zemi nemá ponechávat jí samotné, a panování nad touto zemí znamená starat se o ni tak, jako když moudrý král pečuje o svůj lid nebo pastýř o své stádo.

Práce patří k původnímu stavu člověka a předchází jeho pád, a proto se nejedná o trest ani o prokletí. Práce se stává lopotou a trestem až v důsledku hříchu Adama a Evy, kteří přerušili svůj důvěrný a láskyplný vztah s Bohem (srov. Gn 3,6-8).

Práci je třeba ctít, protože je zdrojem bohatství a činí podmínky lidského života důstojnými. Obecně je účinným nástrojem proti bídě (srov. Přísl 10,4). Člověk však nesmí podlehnout pokušení klanět se jí, protože v práci není možno nalézt poslední a definitivní smysl života. Práce je důležitá, avšak jedině Bůh, nikoli práce, představuje pramen života i cíl člověka.

Ve svém kázání Ježíš učil, že je třeba práci hodnotit pozitivně. On sám se nám ?stal ve všem podobný, kromě hříchu" a většinu svého života na zemi věnoval práci v tesařské dílně.

Vědomí pomíjivosti formy tohoto světa (srov. 1 Kor 7,31) nesmí člověku bránit v tom, aby plnil svou úlohu v dějinách, a především v tom, aby pracoval (srov. 1 Sol 3,7-15), protože práce představuje integrální součást lidského údělu. Žádný křesťan si jakožto člen solidární a bratrské komunity nesmí nárokovat, že nemusí pracovat a že může žít na úkor druhých (srov. 2 Sol 3,6-12). Lidská práce zaměřená k lásce se stává příležitostí ke kontemplaci, proměňuje se ve zbožnou modlitbu, v bdělou askezi a v živou naději upřenou ke dni bez konce.

Běh dějin je poznamenán hlubokými proměnami i povznášejícími úspěchy práce, ale rovněž vykořisťováním mnoha pracujících a pošlapáváním jejich důstojnosti. Průmyslová revoluce představovala pro církev velkou výzvu, na niž učitelský úřad Církve odpověděl s prorockou silou, když sestavil univerzálně a trvale platné základy a pravidla, která podporují pracujícího člověka a zasazují se za jeho práva. Encyklika ?Rerum novarum? je především naléhavou obranou nezcizitelné důstojnosti pracujících. Zdůrazňuje právo na vlastnictví, princip spolupráce mezi společenskými vrstvami, práva chudých a slabých, povinnosti pracujících a zaměstnavatelů a právo na sdružování.

Přístup k pracujícímu člověku, který by se pokoušel redukovat ho na čirý nástroj produkce a na prostou pracovní sílu s čistě materiální hodnotou, by nakonec vedl ke znetvoření smyslu práce, která by byla zbavována svého nejvznešenějšího a hluboce lidského zaměření. Osoba je měřítkem důstojnosti práce:
?Není totiž pochyby, že lidská práce má svou mravní hodnotu, která je přímo a bezprostředně spjata se skutečností, že ten, kdo ji koná, je osoba.? ?Pracovat znamená dnes více než kdykoli předtím pracovat s ostatními a pracovat pro ostatní: pracovat znamená dělat něco pro někoho.?

Práce má zásadní přednost před kapitálem:
Toto pravidlo se týká bezprostředně výrobního procesu samotného. Podle ní je práce vždycky prvořadou příčinou, kdežto kapitál jako souhrn výrobních prostředků je pouze nástrojem.
Vztah mezi prací a kapitálem nachází svůj výraz rovněž v podílu pracujících na vlastnictví, na jeho správě a na jeho výnosech. Jedná se o prostředek, který bývá často opomíjen a jemuž je ve skutečnosti třeba dávat větší váhu. Je záhodno, ?aby se každý, na základě své práce, mohl zároveň pokládat za spolumajitele velkého pracoviště, na němž pracuje se všemi ostatními.

Právo na soukromé vlastnictví je podřízeno principu univerzálního určení statků a nesmí být překážkou pro práci a rozvoj ostatních.

Sváteční odpočinek představuje právo. Neděle je dnem, který je třeba posvěcovat účinnou charitou, přičemž je nutno věnovat pozornost rodině a příbuzenstvu, nemocným, slabým a starým osobám. Nesmí se zapomínat ani na ?bratry, kteří mají tytéž potřeby a tatáž práva, a nemohou si odpočinout pro svou chudobu a nouzi.? [1] Neděle je také vhodným dnem pro zamyšlení, ticho, studium, které napomáhají k rozvoji vnitřního a křesťanského života.


[1] Katechismus katolické církve, č. 2186



Další články z podrubriky O Kompendiu sociálního učení církve

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.6.19 Papež vystoupil na summitu amerických soudců
21.11.17 Odboráři na vatikánské konferenci
10.10.16 Docat aneb What to do?
22.11.13 Papež František o mystice v sociální nauce církve
17.6.11 Seminář o etice podnikání



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti