Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

5.10.2017 

O stesku migrantů a návratu Božího lidu ke kořenům

Vatikán. „Znovuobjevení vlastních kořenů působí člověku radost, avšak psychologické sebe-vyhnanství přináší újmu“ – toto rozlišení formuloval papež František na dnešním kázání v kapli Domu sv. Marty, když rozjímal nad prvním čtením z knihy Nehemiášovy (8,1-4a.5-6.7b-12). To popisuje bohoslužebné shromáždění izraelského lidu před Vodní bránou v Jeruzalémě po návratu ze sedmdesátiletého vyhnanství v Babylonu. Po pádu babylonské říše, kterou dobyl perský král Artaxerx, se totiž Nehemiášovi, číšníkovi nového panovníka, dostalo od perského krále, který si povšiml jeho stesku po domovu, dovolení vrátit se »do Judska, do města, kde jsou hroby jeho otců« (Neh 2,5).

Žalm 137 – vysvětloval v úvodu Svatý otec – líčí tuto náladu vyhnanců takto: »U babylonských řek, tam jsme sedali a plakali, když jsme vzpomínali na Sión« (137,1). „Nemohli zpívat a zavěsili své citery na vrby – pokračoval papež - trpěli steskem migrantů, tedy těch, kdo jsou daleko od své vlasti a chtějí se vrátit. Nehemiáš – pokračoval – tedy zorganizoval návrat. Mnohé musel přesvědčovat, aby se na tak náročnou cestu vydali. Smyslem návratu však byl především návrat lidu k vlastním kořenům, tedy obnovení přináležitosti k lidu. Bez kořenů totiž není možné žít. Lid, který nemá kořeny anebo je vytěsní, chřadne,“ kázal Svatý otec.

Vykořeněný člověk, který na svoje kořeny zapomněl, je nemocný. Je třeba objevit a znovu nalézt vlastní kořeny, načerpat sílu a vykročit, sílu k tomu, aby bylo možno přinášet plody, sílu kvést, protože - jak říká jeden básník - »strom vykvétá z toho, co má pod zemí«. Vztah mezi kořenem a užitkem je právě tím, co můžeme pěstovat.

Na této cestě však – řekl dále papež – je spousta rezistence. Říká se »to nejde, to se nedá«...

Rezistencemi se vyznačují ti, kdo preferují vyhnanství, když ne fyzické, tak psychologické. Existuje sebe-vyhnanství komunity, společnosti, těch kdo upřednostňují být lidem vykořeněným. Přemýšlejme o této nemoci psychologického sebe-vyhnanství, které tolik škodí. Odnímá kořeny, odnímá přináležitost.

Lid však postupuje a jednoho dne dokončí stavbu chrámu, pokračoval papež s odkazem na dnešní úryvek z knihy Nehemiášovy. „Lid se shromažďuje, aby obnovil kořeny nasloucháním Božího Slova, které předčítal znalec Písma Ezdráš. A lid plakal. Tentokrát však ne jako u babylonských řek, nýbrž radostí ze setkání s vlastními kořeny, ze setkání s vlastní přináležitostí. Proto po skončení četby Zákona vybízí Nehemiáš lid, aby slavil, a oni »uspořádali velmi radostnou slavnost, protože pochopili slova Zákona, která jim byla hlásána« (Neh 8,12).

Muž a žena, kteří opět naleznou svoje vlastní kořeny, jsou věrni svojí přináležitosti, jsou muži a ženami radosti. A tato radost jim dává sílu. Od pláče ze smutku k pláči z radosti; od pláče ze slabosti kvůli oddálení od vlastních kořenů a od svého lidu k pláči z přináležitosti. »Jsem doma«.

Přečteme-li si knihu Nemehiášovu – radil v závěru Svatý otec – budeme moci zjistit, zda jsme nezapomněli na Pána, a ptát se, zda se vracíme ke kořenům anebo zda preferujeme psychologické sebe-vyhnanství, tedy uzavřenost do sebe. Kázání pak zakončil poznámkou o pokušení strachu před pláčem a řekl: „Kdo se bojí plakat, bojí se smát, protože pláče-li se zármutkem, pláče se pak radostí. Prosme tedy o milost kajícného pláče, o zkroušenost nad svými hříchy, ale také o pláč radosti, protože Pán nám odpustil a učinil s námi to, co učinil se svým lidem. Prosme o milost vydat se na cestu k vlastním kořenům,“ končil papež František ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti