Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

25.8.2017 

Tajemství a překvapení dětské adorace

Francie. Eucharistická adorace se poté, co byla z mnoha míst na desítky let vykázána, pozvolna navrací do středu křesťanského života. Četné farnosti obnovily veřejný výstav Nejsvětější Svátosti – jen v Itálii najdeme osmdesát kostelů a kaplí, kde se věřící nepřetržitě dnem i nocí klanějí Pánu. Nové eucharistické jaro, o kterém se nedávno zmínil také Benedikt XVI. v listě k úmrtí emeritního kolínského arcibiskupa, kardinála Joachima Meisnera, podle očitých svědectví přináší hojné plody a – překvapivě – se na něm stále více podílejí rovněž děti, byť způsobem hodným jejich věku.

Leckdo si může položit otázku, k čemu je asi dobré, když se ze šestiletých či sedmiletých dětí stávají adorátoři, modlí se a setrvávají před eucharistickým Kristem, ačkoli jejich vědomí dosud neobdrželo formaci o podstatě výstavu? Odpověď předkládá francouzský časopis Famille Chretienne v reportáži zaměřené na dětskou adoraci. Na některých místech Francie mají dětské adorace více než patnáctiletou tradici – a podle jejich organizátorů natolik plodnou, že se šíří na jiná místa. Pokud je totiž Bůh tajemstvín, stejně tak je obestřeno tajemstvím Jeho setkávání s malými dětmi. Pastorační pracovníci doprovázející dětské adorátory potvrzují, že eucharistická úcta děti přirozeným způsobem přivádí k důvěrnému obeznámení s Kristem a navázání přátelského vztahu, který vede přímo k Božímu srdci.

Jedna ze skupinek dětských adorátorů ve věku od šesti do osmi let se schází ve francouzském Rouen. Před vstupem do kaple k nim promlouvá jedna z maminek a poté již děti přicházejí za Pánem, tiše poklekají a úplně přirozeně upírají zrak na skrytého Ježíše. „Dvacet minut je příliš?“, ptají se novináři osmiletého Julese, který se širokým úsměvem odpovídá: „Ale vůbec ne!“ Kněží i laici přítomní při dětských adoracích si mnohdy kladou otázku, jak mohou děti setrvat v dlouhé modlitbě, když četní dospělí nevydrží ticho před Nejsvětější svátostí více než pár minut. „Mezi dětským a Pánovým srdcem existuje přímé spojení – jakési wifi“, tvrdí Céline, matka jednoh pařížského adorátora. Podle její zkušenosti je srdce dětí v útlem věku mnohem otevřenější a ochotnější přijmout Ježíše.

Je zřejmé, že tyto zkušenosti vypovídají o pomysleném vrcholném bodu, ke kterému vede dlouhá cesta trpělivosti. Není příliš realistické představovat si třicet dětí, jak se v tichosti hodinu modlí. Děti nepřestávají být dětmi, a proto je nutné čas adorace uzpůsobit jejich věku – ty menší zůstávají před eucharistickým Kristem patnáct či dvacet minut, a nikoli pokaždé za naprostého ticha. V každém případě se však učí postoji adorace, jak dokládá Florence Schlienger, laik zodpovědný za skupinu versaillských dětských adorátorů. Vzpomíná na případ chlapce, který se celý čas otáčel k oltáři zády, a přesto už měsíc po první adoraci své mamince vyprávěl o Boží lásce. „Jde o výchovu ke vnitřnímu životu, která nepřináší bezprostřední plody, ale projeví se později“, potvrzují maminky. Podle jejich soudu je modlitba tím přirozenější, čím dříve s ní dítě začne. Dětské adorace se také zjevně promítají do chování dětí při mši svaté, protože děti jsou mnohem vnímavější k tajemství Kristovy přítomnost ve svatostánku.

Není třeba dodávat, že dětské adorace jsou líhní nových povolání, vysvětluje francouzský katolický časopis. Ve skupinách dětských adorátorů nejprve dospělí předčítají a vysvětlují evangelium, jehož nauku pak děti výtvarně ztvárňují. Poté jsou děti podle věku rozděleny na několik adoračních skupin, které se střídají před Nejsvětější svátostí za ticha, zpěvu a přímluvné modlitby. Čtyřleté děti adorují deset minut, osmileté již necelou půlhodinu a s delšími tichými úseky. „Do dětských životů vstupuje živý Bůh a jeho přítomnost děti jednou přivede k církvi mnohem blížeji, než jakýkoli kurz teologie“, uzavírá jeden z organizátorů dětských adorací v reportáži Famille Chretienne.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
6.2.21 Deklarace proti antisemitismu ve Francii
16.1.21 Modlitba, půst a informační kampaň na obranu života
7.12.20 Steffens: Nevinnost zahrnuje odmítání zla, nikoli naivitu
30.11.20 Nejvyšší administrativní soud dal za pravdu francouzským biskupům
17.11.20 Vytěsnili jsme tělesné umírání i věčný život, říká pařížský arcibiskup



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti