Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

12.3.2017 

Čtyři roky Františkova pontifikátu

Milan Glaser

Člověk je důležitější než náboženství – tímto paradoxním tvrzením lze syntetizovat poselství nynějšího pontifikátu. Po čtyřech letech od zvolení argentinského jezuity (13.3.2013) na Petrův stolec je čitelnost Františkova pontifikátu - a to nejen pro Evropany - spíše obtížná než snadná. Je sice mnoho těch, kdo s tímto míněním nesouhlasí a tvrdí, že s touto čitelností nemají problémy, ale vytvářejí zcela protichůdné a znepřátelené názorové tábory. Polarizace je jednou z charakteristik, které se k tomuto pontifikátu pojí, ačkoli ji papež zajisté nezamýšlí a ani zamýšlet nemůže. Místem, kde se tato polarizace nejvíce projevuje, je moralizující akcent papežových vystoupení, zvláště tam, kde zdánlivě souzní s určitým typem politické rétoriky. Redukovat papeže na aktivistu nějaké politické alternativy je nešvar, který se vyskytoval vždycky. Při dnešním rozmachu mediálních technologií nabývá ovšem kolosálních rozměrů.

Tak se stalo, že lobby vydělávající v Itálii a jinde na fenoménu migrací, samozřejmě na úkor migrantů i původních obyvatel hostitelských zemí, si z papeže Františka udělala svého mediálního patrona. Miliardy eur tak plynou skrze státní rozpočty a takzvané nevládní organizace ke starým známým aktivistům domnělého sociálního pokroku za alarmujícího povyku médií, která rovněž profitují. Jejich senzační a srdcervoucí zpravodajství však místo o obchodování s lidmi mluví o humanitární pomoci migrantům. Problém, s nímž se dnešní člověk musí potýkat, spočívá ve stále rostoucí těžkosti rozeznat pravdu od lži, což se ve vztahu k reálnému světovému dění nevyhýbá ani papeži, který je pouhým člověkem. Ve věcech křesťanské víry je tomu ovšem jinak.

Aféra sekretáře komise vnitřního auditu (COSEA) všech vatikánských institucí před dvěma roky, poskytujícího během svojí práce bulvárním novinářům citlivé a snadno dezinterpretovatelné informace o jejich chodu, ukázala, že papež není neomylný ani při výběru klíčových postav reformy vatikánských úřadů. Nemění na tom nic ani fakt, že zmíněný vatikánský monsignor a jeho komplicové byli odhaleni a ze svých funkcí odstraněni. Uspořádání vatikánských úřadů však naštěstí nemá pro život celosvětového společenství věřících až tak zásadní význam, jak se někdy média snaží namlouvat.

Lidství bylo pro věřící vždycky kamenem úrazu. Není proto divu, že stejně jako v případě Ježíše Nazaretského, mohou se věřící pohoršovat také v případě Kristova pozemského zástupce, ba dokonce tím více, protože papež není Bůh a nedělá zázraky. Jinými slovy je obtížné nahlížet jeho lidské počínání v perspektivě víry. Je to obtížné spíše pro věřícího než pro toho, kdo v papeži nevidí pozemského zástupce zmrtvýchvstalého Krista. Tento paradox byl zjevný i v samotných počátcích křesťanské víry, která se rychleji šířila v prostředí, jehož zázemím nebyla biblická víra v Boha.

Podobně ani dnešní popularita papeže Františka v katolicky nevýrazném prostředí není nutně špatným znamením. Celebrita, kterou z něho dělají média, však nesplývá nutně a vždycky s jeho autoritou. Takovýto věhlas je papežovi spíše na škodu, jak ostatně sám nepřestává připomínat. Na druhé straně je reálný pokles zájmu o papežova veřejná vystoupení zaznamenaný v posledním roce naopak důkazem toho, že není třeba se obávat populismu.

Skutečnost, že konkrétní člověk je důležitější než náboženství, je kritériem křesťanského jednání, ba dokonce i křesťanského postoje k papeži, jehož autorita má smysl jedině z hlediska křesťanské víry. Papež František skutečně změnil náboženskou rétoriku. Dnes už totiž skutečně nestačí říkat, že Bůh se stal člověkem, aby se člověk stal Bohem. Je třeba také dodat, že se Bůh stal člověkem, aby člověk zůstal člověkem, ba dokonce aby se jím mohl stát plně. A to bude až v nebi. Tato myšlenka pochází od antického mučedníka sv. Ignáce z Antiochie (List Římanům, VI), od něhož si vzal jméno zakladatel jezuitů Íñigo de Loyola.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.1.21 O naději
20.12.20 Uchováme si lidskou tvář v době sociální nákazy?
13.12.20 Jesle a kříž, který se zachvěl
6.12.20 Církev a svět
1.11.20 Čas pandemie – vzácný čas zmoudření?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti