Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

5.10.2016 

Bůh nás rád zahrnuje milostí a vede k jednotě

Homilie papeže na ekumenických nešporách, kostel sv. Řehoře na Celiu, Řím

Česká sekce RV

Prorok Ezechiel výmluvným obrazem popisuje Boha jako Pastýře, jenž shromažďuje svoje ztracené ovce, které se „rozprchly v mlhavém a mračném čase“ (Ez 34,12). Zdá se, že se k nám Pán dnes večer obrací skrze proroka s dvojím poselstvím. Na prvním místě je to poselství jednoty. Bůh, jako pastýř, chce jednotu svého lidu a především si přeje, aby se pro něj nasazovali jeho pastýři. Za druhé se tu mluví o příčině rozdělení stáda: v mračných a mlhavých dnech jsme ztratili ze ztřetele bratra, který byl vedle nás, nedokážeme se navzájem respektovat a radovat navzájem z darů a milosti, kterou jsme obdrželi. Stalo se tak, protože se kolem nás rozhostily mlhy nedorozumnění a podezření a stáhla se nad námi mračna roztržek a kontroverzí, vytvořená často z historických a kulturních důvodů, nejen z těch teologických.

Máme však pevnou jistotu, že Bůh rád přebývá mezi námi, svým stádcem a drahocenným pokladem. Je neúnavným Pastýřem, který je stále činný (srov. Jan 5,17), vybízí nás kráčet k větší jednotě, které lze dosáhnout pouze s pomocí Jeho milosti. Proto neustále důvěřujeme, neboť Bůh svojí milostí rád zahrnuje nás, kteří jsme křehkými hliněnými nádobami (srov. 2 Kor 4,7). Je přesvědčen, že můžeme přejít od mračen ke světlu, z roptýlení k jednotě, z nedostatečnosti k plnosti. Toto společné putování je vlastní všem křesťanům a zejména je posláním vás pastýřů Mezinárodní anglikánsko-katolické komise.

Je to velké povolání působit vždy a všude jako nástroje společenství. Znamená to prosazovat současně jednotu křesťanské rodiny i jednotu lidské rodiny. Obě oblasti nejenom nestojí proti sobě, nýbrž obohacují se vzájemně. Když jako Ježíšovi učedníci svorně nabízíme svoji službu, jedni po boku druhých, když prosazujeme otevřenost a setkání a přemáháme pokušení uzavřenosti a izolovanosti, přičiňujeme se zároveň o jednotu křesťanů i celé lidské rodiny. Rozpoznáváme se tak jako bratři, kteří patří k různým tradicím, avšak jsou podněcováni tímtéž evangeliem vzít na sebe ve světě totéž poslání. Bylo by proto vždycky dobré položit si ještě před započetím činnosti tyto otázky: Proč to neděláme společně s našimi anglikánskými bratry? Můžeme společným konáním dosvědčovat Ježíše svým katolickým bratřím? Konkrétním sdílením těžkostí a radostí služby se jedni s druhými sbližujeme. Kéž vám Bůh dá, abyste byli podporovateli smělého a reálného ekumenismu v ustavičné snaze o otevírání nových cest, z nichž budou mít užitek především vaši spolubratři v církevních provinciích a biskupských konferencích. Vždy a v první řadě je třeba se držet Pánova příkladu a Jeho pastorační metodologie, kterou připomíná prorok Ezechiel, totiž jít hledat ztracenou ovci, zbloudilou přivést do ovčince, zraněnou obvázat a slabou posílit (srov. v.16). Jedině tak lze rozptýlený lid shromáždit.

Chtěl bych se pozastavit u našeho společného následování Dobrého Pastýře Krista. Vezmu si podnět z pastýřské berly svatého Řehoře Velikého, jež může dobře symbolizovat silný ekumenický význam tohoto našeho setkání. Papež Řehoř z tohoto misijního prameniště vybral a poslal svatého Augustina z Canterbury a jeho mnichy k anglosaským národům, čímž zahájil velkolepou etapu evangelizace, která je naší společnou historií a nerozlučně nás pojí. Proto je vhodné, aby tato berla byla společným symbolem našeho misijního putování k jednotě.

Uprostřed zahnutí této pastýřské berly je znázorněn Vzkříšený Beránek. To nám připomíná Pánovu vůli shromažďovat stádce a vydávat se hledat ztracenou ovci, a zdá se, že také poukazuje na ústřední obsah zvěsti: Boží lásku v ukřižovaném a vzkříšeném Ježíši, obětovaném a živém Beránkovi. Láska pronikla temnotu zapečetěného hrobu a jeho brány dokořán otevřela světlu života věčného. Beránkova láska vítězícího nad hříchem a smrtí je vpravdě novým poselstvím, jež je třeba společně přinášet dnešním ztraceným a těm, kdo se ještě neradovali z poznání soucitné tváře a milosrdného objetí Dobrého Pastýře. Naše služba spočívá v osvěcování temnot tímto laskavým světlem, neozbrojené síly lásky, která přemáhá hřích a překonává smrt. Radujeme se z toho, že poznáváme a slavíme společně jádro víry. Na ně se soustřeďme a nenechávejme se odvádět od původní svěžesti evangelia těmi, kdo nás podněcují následovat ducha tohoto světa. Tamodtud pramení naše společná odpovědnost a jediné poslání sloužit Pánu i lidstvu.

Někteří autoři také zdůrazňují, že pastýřské berly mají často na opačném konci bodec. Z toho lze vytušit, že poukazuje nejenom na poslání vést a shromažďovat ovce ve jménu Ukřižovaného Vzkříšeného, ale také pobízet ty, které mají tendenci držet se příliš blízko a jsou uzavřené, a vybízet je tak k vyjití. Pastýřským posláním je pomáhat svěřenému stádci, aby vycházelo ven a hlásalo radost evangelia, nikoli aby se uzavíralo do vyhrazených kroužků, církevních „mikroklimat“, která by nás znovu zavedla do mlhavých a mračných časů. Společně prosme Boha o milost napodobovat ducha a příklad velkých misionářů, jejichž prostřednictvím Duch svatý oživil církev, která se vzmáhá, když vychází ze sebe, aby na cestách světa žila a hlásala evangelium. Pomysleme na to, co se stalo v Edimburgu, v počátcích ekumenického hnutí. Byl to právě misijní oheň, který umožnil přemáhat ohrazení a bořit zábrany, které nás izolovaly a činily společné putování nemyslitelným. Modleme se společně za to, aby Pán dal odtud vyplynout novému podnětu ke společenství a poslání.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti