Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

9.9.2016 

Papež: Rozdělení a peníze jsou hlavními zbraněmi ďábla na zničení církve

Vatikán. „Rozdělení a peníze jsou hlavními zbraněmi ďábla na zničení církve,“ zdůraznil Petrův nástupce v promluvě k biskupům misijních zemí, kteří se tento týden účastnili odborného semináře, který se pravidelně koná v Římě pro biskupy jmenované během posledních dvou let. Každoroční semináře pořádají společně také Kongregace pro biskupy a Kongregace pro východní církve pro země, které mají vlastní církevní hierarchii. Kongregace pro evangelizaci národů, která dohlíží na proces jmenování biskupů v misijních zemích, pořádá letošní seminář ve dnech 4.-17.září.

Petrův nástupce v úvodu své promluvy k 94 novým biskupům řekl s odkazem na list Židům, že „každý biskup jako zástupce »velikého pastýře ovcí« (Žid 13,20) je povolán ukazovat životem a biskupskou službou otcovství Boha, dobrotu, péči, milosrdenství, jemnocit a zároveň spolehlivost Krista, který přišel dát život a učinit ze všech lidí jednu rodinu.“

Místa, z nichž pocházíte, jsou odlišná a od sebe vzdálená, patří k takzvaným misijním územím. Proto má každý z vás privilegium a současně odpovědnost stát v první linii evangelizace. Jste podle obrazu Dobrého Pastýře posláni pečovat o stádce a hledat vzdálené či ztracené ovce.

Při misijní činnosti – pokračoval papež – můžete využívat různých spolupracovníků. Mnozí věřící laici, ponoření do světa poznamenaného protivenstvím a nespravedlnostmi, jsou ochotní hledat Pána a dosvědčovat Jej. Především biskupovi náležít povzbuzovat, provázet a podněcovat všechny již existující pokusy a snahy k udržení živé naděje a víry.

Nezapomeňte, že nejbližším z bližních biskupa je kněz. Každý kněz musí pociťovat blízkost svého biskupa. Když biskup zaznamená telefonát či dopis kněze, ať odpoví ihned. Ještě tentýž den, je-li to možné. Tato blízkost však musí začínat již v semináři, během formace a pokračovat. Nejbližším z bližních biskupa je kněz.

Biskup musí směřovat k plné Kristově zralosti (srov. Ef 4,13), řekl dále papež František. Prostřednictvím lidské, duchovní a intelektuální zralosti zaměřené na pastorační lásku ať ve vás stále jasněji září Kristova láska a církevní péče o všechny lidi. Bděte pozorně nad tím, aby evangelizační a pastorační činnost, jejímiž hybateli jste, nebyla poškozena nebo promarněna starými či novými rozděleními.

Rozdělení je zbraň, kterou má ďábel nejblíže po ruce, aby rozbil církev zevnitř. Má dvě zbraně, ale tou hlavní je rozdělení. Druhou jsou peníze. Ďábel vstupuje skrze peněženku a ničí jazykem a řečmi, které rozdělují. Sklon ke klevetění je sklonem k »terorismu«. Klevetník je terorista, který odpaluje výbušninu – pomluvu – aby ničil. Prosím vás, bojujte proti rozdělením, protože je to jedna ze zbraní, kterými ďábel ničí místní i všeobecnou církev.

Zvláště etnické rozdíly, pokračoval papež, které se vyskytují na vašich územích, nesmějí pronikat do křesťanských komunit a získat převahu. Existují vážné těžkosti, které je třeba řešit, ale s Boží milostí, modlitbou a pokáním to možné je – řekl papež František v závěru své promluvy k novým biskupům misijních zemí.

Letošního odborného semináře se účastnilo celkem 94 biskupů. Z devatenácti afrických zemí jich přijelo 42; z devíti zemí asijského kontinentu se účastnilo 36 biskupů; z devíti zemí amerického kontinentu přijelo 12 biskupů a 4 biskupové byli z Oceánie. Na semináři, který je organizován od roku 1994 každé dva roky, přednášejí představitelé hlavních úřadů římské kurie, a zahrnuje také setkání s Petrovým nástupcem.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
14.9.17 Papež k biskupům: Bůh už ve vaší diecézi byl před vámi a bude i po vás
16.9.16 Svět je unaven lživými nadšenci
10.9.15 Petrův nástupce k novým biskupům: Radost evangelia strhává, podmaňuje a uchvacuje
18.9.14 Nic není důležitějšího než přivést lidi k Bohu
19.9.13 Papež k novým biskupům: Být sídelními a nikoli „letištními biskupy“



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti