Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

3.8.2016 

Milosrdenství náleží k ustavujícím evropským hodnotám

Katecheze papeže Františka při generální audienci, aula Pavla VI.

Česká sekce RV

(srov. Mt 5, 3-7)

Dobrý den, drazí bratři a sestry!

Dnes bych se rád krátce zamyslel nad apoštolskou cestou do Polska, kterou jsem vykonal v minulých dnech.

Příležitostí k ní byl Světový den mládeže – poté, co uběhlo 25 let od historického Světového dne mladých, který se slavil v Čenstochové po pádu železné opony. Za uplynulých pětadvacet let se změnilo Polsko, Evropa i celý svět. Toto Světové setkání mládeže se stalo prorockým znamením pro Polsko, Evropu a svět. Nová generace mladých lidí, dědiců a pokračovatelů pouti, zahájené sv. Janem Pavlem II., reagovala na výzvy dneška a vyslala znamení naděje. Je to znamení, které se nazývá bratrství. Neboť právě v tomto válčícím světě je nezbytné bratrství, blízkost, dialog, přátelství. Když nastává bratrství, je to znamení naděje.

Začněme právě u mladých lidí, kteří byli původním důvodem cesty. Opětovně odpověděli na výzvu, přijeli z celého světa a někteří z nich jsou tady mezi námi. Byl to svátek barev, různých tváří, jazyků a příběhů. Nevím, jak to dokáží – mluví sice rozdílnými jazyky, ale jsou schopni si porozumět. Proč? Chtějí totiž jít spolu, stavět mosty, přejí si bratrství! Přivezli si s sebou svá trápení a otázky, avšak především radost ze setkání, a proto ještě jednou mohli poskládat mozaiku bratrství. Je možné mluvit o mozaice bratrství. Příznačným výjevem Světových dní mládeže je mnohobarevná řada vlajek, kterými mladí lidé mávají. Na Světových dnech mládeže totiž prapory jednotlivých států nabývají větší krásy, jakoby se “očišťují” – a také prapory znepřátelených zemí vlají vedle sebe. A to je krásné! Také tady máme vlajky – ukažte nám je!

Na tomto velikém setkání Svatého roku tak mladí lidé z celého světa přijali poselství o milosrdenství, aby jej všude přinášeli ve skutcích duchovního a tělesného milosrdenství. Děkuji všem mladým lidem, kteří do Krakova přijeli! A děkuji také těm, kteří se ze všech koutů světa s námi spojili! V mnoha zemích se totiž konaly menší Dny mládeže, které se propojily s krakovským. Kéž se dary, které jste dostali, stávají každodenní odpovědí na Pánovo volání. Vzpomeňme s hlubokou láskou také na Susannu, dívku z této římské diecéze, která zemřela ve Vídni poté, co se zúčastnila Světových dní mládeže. Pán, který ji jistě přijal v nebi, kéž utěší její rodinu a přátele.

Při této cestě jsem rovněž navštívil svatyni v Čenstochové. Když jsem stál před obrazem Panny Marie, byl jsem obdarován pohledem Matky, která je zvláště Matkou polského lidu, onoho ušlechtilého národa, který mnoho vytrpěl, ale v síle víry a její mateřské ruky vždy znovu povstal. Pozdravil jsem tu několik Poláků a musím říci, že jste dobří! Pod tím pohledem rozumíme, jaký duchovní smysl má pouť onoho lidu, jehož dějiny jsou neoddělitelně spojeny s Kristovým křížem. Rukou se tam dotýkáme víry svatého věřícího Božího lidu, který si skrze zkoušky uchovává naději. A zároveň si střeží moudrost, která je rovnováhou mezi tradicí a inovací, mezi pamětí a budoucností. Polsko dnes celé Evropě připomíná, že nemůže existovat budoucnost kontinentu bez jeho ustavujících hodnot, jejichž středem je křesťanský pohled na člověka. Mezi těmito hodnotami je milosrdenství, jehož zvláštními apoštoly byli dva významní potomci polské země – sv. Faustýna Kowalská a sv. Jan Pavel II.

A konečně byl také součástí této cesty obzor světa – světa, povolaného vyrovnávat se s válkou vedenou po částech, která jej ohrožuje. A zde bylo hluboké mlčení při návštěvě Auschwitz-Birkenau výmluvnější než jakákoli slova. V onom tichu jsem naslouchal všem duším, které tudy prošly, a vnímal jejich přítomnost. Cítil jsem soucit, Boží milosrdenství, které některé svaté duše dokázaly přinést i do oné propasti. Za hlubokého ticha jsem se modlil za všechny oběti násilí a válek. A tam, na onom místě, jsem ještě více a naléhavěji pochopil cenu paměti, nikoli jako vzpomínky na minulé události, nýbrž jako varování a zodpovědnosti pro dnešek a zítřek, aby se setba nenávisti a násilí neuchytila v brázdách dějin. V této paměti válek a mnoha zranění, mnohé prožívané bolesti, jsou také četní muži a ženy, kteří dnes trpí válkami – jsou to mnozí naši bratři a sestry. Když jsem v onom koncentračním táboře pohlédl na tamní krutost, ihned jsem pomyslel na krutost dneška, která se ničím neliší. Není tak soustředěná jako v onom místě, ale vládne všude ve světě. Krutost, bolest, válka, nenávist a smutek jsou nemocemi tohoto světa. A z toho důvodu vás stále žádám o modlitbu – kéž nám Pán udělí pokoj!

Za toto všechno děkuji Pánu a Panně Marii. A opětovně vyjadřuji vděk polskému prezidentovi a dalším státním představitelům, krakovskému arcibiskupovi, kardinálu (Dziwiszovi), a celému polskému episkopátu i všem těm, kteří tisícerými způsoby umožnili tuto událost, která vydala znamení bratrství a pokoje Polsku, Evropě a světu. Chtěl bych také poděkovat mladým dobrovolníkům, kteří více než rok pracovali na organizaci setkání, a rovněž sdělovacím prostředkům a jejich zaměstnancům. Děkuji, že jste umožnili, aby Světový den mládeže byl viditelný v celém světě. A zde nemohu opomenout Annu Marii Jacobini, italskou novinářku, která v Krakově náhle zemřela. Modleme se také za ni, která odešla ve službě. Děkuji!

Přeložila Jana Gruberová.

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti