Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

15.6.2016 

Milosrdenství je světlo

Katecheze papeže Františka na gen. audienci, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

(Lk 18,35-43)

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Jednoho dne, kdy se Ježíš blížil k městu Jericho, zázračně vrátil zrak slepci, žebracímu u cesty (srov. Lk 18,35-43). Dnes chceme pochopit význam tohoto znamení, protože se týká přímo také nás. Evangelista Lukáš říká, že onen slepec seděl na kraji cesty a žebral (srov. v. 35). Slepec v té době, a to až donedávna, nemohl žít jinak než z almužny. Postava tohoto slepce reprezentuje mnohé lidi, kteří jsou dnes marginalizováni kvůli fyzickému či jinému znevýhodnění. Je oddělený od zástupu a sedí tam, zatímco lidé chodí okolo zaneprázdněni, ponořeni do svých myšlenek; cesta, která může být místem setkání, je však pro něho místem osamocení. Kolem přechází spousta lidí, ale on je tam sám.

Smutný je obrázek vyděděnce, zejména na pozadí města Jericha, nádherné a kypící oázy v poušti. Víme, že právě do Jericha přišel izraelský lid po dlouhém exodu z Egypta. Toto město je vstupní branou do zaslíbené země. Připomeňme si slova, která pronesl Mojžíš při té příležitosti: „Bude-li mezi vámi chudý, někdo z tvých bratrů v některém městě v tvé zemi, kterou ti Hospodin, tvůj Bůh, dává, nezatvrzuj své srdce a nezavírej svou ruku před svým chudým bratrem. Chudý totiž ze země nevymizí. Proto ti přikazuji: Ve své zemi štědře otvírej ruku svému nuznému a chudému bratrovi“ (Dt 15,7.11). Příkrý je rozpor mezi tímto doporučením Božího Zákona a situací popisovanou v evangeliu. Zatímco slepec volá na Ježíše (měl silný hlas), lidé jej okřikují, aby mlčel, jako by neměl právo mluvit. Nemají s ním soucit, ba dokonce jim jeho volání vadí. Kolikrát jen nás obtěžují lidé, když je vidíme na ulicích, jak jsou v nouzi, nemocní a hladoví! Vadí nám, když vidíme uprchlíky a běžence. Je to pokušení, které máme všichni. Já také. A proto nás Boží Slovo varuje a připomíná nám, že lhostejnost a nevraživost zaslepují a ohlušují, brání vidět bratry a neumožní rozpoznávat v nich Pána. Někdy je tato lhostejnost a nevraživost agresivní a arogantní. „Vyžeňte je všechny pryč, dejte je jinam,“ říkáme si. Toto je agrese, kterou projevoval zástup, když okřikoval slepce, ať jde pryč a zmlkne.

Všimněme zajímavé podrobnosti. Evangelista říká, že někdo ze zástupu vysvětlil slepci, co je důvodem přítomnosti tolika lidí: „Prochází tudy Ježíš Nazaretský!“ (v.37). K opisu Ježíšova průchodu je užito stejné sloveso, které v knize Exodus vyjadřuje přejití anděla Zhoubce, který zachránil Izraelity v egyptské zemi (srov. Ex 12,23). Je to „přejití“ paschy, počátek osvobození. Když přechází Ježíš, vždycky nastává osvobození, vždycky nastává spása. Slepci tedy jako by byla zvěstována jeho pascha. Aniž by se dal odradit, volá několikrát na Ježíše: „Synu Davidův“, čímž v Něm uznává očekávaného Mesiáše, který měl podle proroka Izaiáše otevírat oči slepým (srov. Iz 35,5). Narozdíl od zástupu díval se tento slepec očima víry, která jeho prosbě dala účinnou moc. Vskutku, jakmile ho Ježíš uslyšel, „zastavil se a poručil, aby ho k němu přivedli“ (v.40). Ježíš tak bere tohoto slepce z okraje cesty a staví jej do středu pozornosti svých učedníků i zástupu. Vzpomeňme si, kdy jsme se sami ocitli v nepěkných situacích nebo i ve hříchu, a jak nás Ježíš vzal za ruku, vzal nás z okraje cesty a daroval nám spásu. Uskutečňuje se tak dvojí přejití. Za prvé lidé oznamují dobrou zvěst slepci, s nímž však nechtěli nic mít, a nyní Ježíš přiměl všechny, aby si uvědomili, že dobrá zvěst klade do středu cesty toho, kdo z ní byl vyloučen. Za druhé víra otevřela nevidomému cestu spásy, takže se ocitá mezi těmi, kdo se vydali na cestu, aby viděli Ježíše.

Bratři a sestry, Pánovo přejití je setkání, ve kterém milosrdenství sjednocuje všechny s Pánem, aby jim umožnil poznávat, kdo má zapotřebí pomoc a útěchu. Také naším životem prochází Ježíš. A když si všimnu, že přechází Ježíš, je to pozvání, abych k němu přistoupil, polepšil se, stal se lepším křesťanem a následoval Ježíše.

Ježíš se obrací ke slepci otázkou: „Co chceš, abych pro tebe udělal?“ (v.41). Tato Ježíšova slova jsou podmanivá: Boží Syn nyní stojí před slepcem jako pokorný služebník. On, Ježíš, Bůh říká: „Co chceš, abych pro tebe udělal? Jak ti mohu posloužit?“ Bůh se stává služebníkem hříšníka. A slepec odpovídá Ježíši už nikoli oslovením Synu Davidův, nýbrž Pane, tedy titulem, který církev od počátku vztahuje na Zmrtvýchvstalého Ježíše. Slepec žádá, aby mohl znovu vidět a jeho touha je vyslyšena: „Prohlédni! Tvá víra tě uzdravila“ (v.42). Projevil svoji víru vzýváním Ježíše, chtěl se s ním za každou cenu setkat a to mu přineslo dar spásy. Díky víře může nyní vidět a především cítit, že jej má Ježíš rád. Proto vyprávění končí sdělením, že jakmile slepec začal vidět, „velebil Boha a šel za ním“ (v.43), stal se učedníkem. Z žebráka učedníkem. Také to je naše cesta: všichni jsme žebráci. Je nám všem zapotřebí spásy. A všichni máme každý den učinit tento krok: od žebráků k učedníkům.

A tak se tento slepec vydává za Pánem a stává se součástí jeho společenství. Ten, kterého okřikovali, aby mlčel, nyní nahlas svědčí o svém setkání s Ježíšem Nazaretským, „a všechen lid, který to viděl, vzdal Bohu chválu“ (v.43). Nastává druhý zázrak: to co se přihodilo slepci, způsobilo, že i zástup nakonec prohlédl. Totéž světlo všechny osvěcuje a sjendocuje do jediné modlitby chval. Takto Ježíš zahrnuje milosrdenstvím všechny, které potká: volá je, přivolává k sobě, shromažďuje, uzdravuje, osvěcuje a vytváří nový lid, který oslavuje divy Jeho milosrdné lásky. Nechme se také my povolat Ježíšem, nechme se uzdravit Ježíšem, přijměme od Ježíše odpuštění, vykročme za Ježíšem a chvalme Boha. Ať se tak stane!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti