Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

17.5.2016 

Zemřel kardinál Giovanni Coppa

Vatikán. Ve věku 90 let včera zemřel kardinál Giovanni Coppa, dlouholetý apoštolský nuncius v České republice.

„Vážený muž církve, který věrně prožíval dlouhá léta své kněžské a biskupské služby, jež přinášela hojné plody“, těmito slovy označuje Petrův nástupce zesnulého kardinála v soustrastném telegramu, který adresoval děkanovi kardinálského sboru. Papež František mluví o hlubokém dojetí, které v něm vyvolal odchod „drahého kardinála Giovanniho Coppy“, a zároveň vyslovuje „upřímný obdiv nad jeho službou evangeliu a Svatému stolci“. „S vděčností vzpomínám na jeho velkorysou a kompetentní práci v roli pečlivého spolupracovníka mých šesti předchůdců, kteří mu svěřovali delikátní a důležité záležitosti“, pokračuje Svatý otec a vypočítává všechny úřady zesnulého, ve kterých vždy projevoval „pastorační moudrost, starostlivou pozornost vůči potřebám druhých a ochotu vycházet každému vstříc v dobrotě a mírnosti“. „Jako papežský vyslanec na pražské apoštolské nunciatuře intenzívně usiloval o duchovní dobro dané země“, čteme dále v obsáhlé kondolenci, v jejímž závěru Svatý otec uděluje „apoštolské požehnání všem, kdo sdílejí bolest nad ztrátou tak horlivého pastýře“.

Giovanni Coppa se narodil v piemontské Albě 9. listopadu 1925. Studia na filosofické fakultě Katolické univerzity Nejsvětějšího Srdce v Miláně absolvoval s diplomovou prací o ikonografii Nejsvětější Trojice. Zároveň navštěvoval také uměleckou školu Beato Angelico založenou mons. Giuseppem Polvarou.
Na kněze byl vysvěcen v 2. července 1949. O tři léta později byl v roce 1952 povolán jako latiník do Papežské kanceláře (Cancelleria Apostolica), odkud posléze (1958) přešel na státní sekretariát. Na pracích II. vatikánského koncilu se podílel jako překladatel a redaktor dokumentů a v jeho závěru (1965) jej papež Pavel VI. jmenoval čestným kanovníkem Vatikánské baziliky. Od roku 1975 pak působil jako asesor státního sekretariátu. Kromě toho se po celý život věnoval dílu sv. Ambrože a přeložil několik jeho děl do italštiny.
1. prosince 1979 byl jmenován titulárním arcibiskupem Serty a zároveň delegátem pro zastupitelství Svatého stolce. 6. ledna 1980 mu Jan Pavel II. udělil biskupské svěcení. Léta působení na státním sekretariátu byla obdobím intenzívní služby. „Absolvoval jsem pětkrát cestu kolem světa, abych navštívil všechny nunciatury,“ řekl kardinál Coppa v jednom rozhovoru (OR, 30-31 dicembre 2013).
30. června 1990 byl jmenován apoštolským nunciem v Československu a po jeho rozdělení 1. ledna 1993 také v obou samostatných státech. O rok později 2. března 1994 pak rezignoval na misi v Bratislavě a zůstal nunciem v Praze až do 19. května 2001
Kardinálský biret převzal arcibiskup Giovanni Coppa z rukou papeže Benedikta XVI. na konzistoři 24. listopadu 2007. Přidělena mu byla diakonie sv. Lina.

Ani po skončení své diplomatické mise v Praze se kardinál Coppa netajil tím, že mu české země přirostly k srdci.“Jezdil jsem každou neděli do různých farností, poutních míst, na Moravu, do Čech a dokud jsem byl nunciem v Československu, tak pochopitelně také na Slovensko,“ vzpomínal v rozhovoru pro náš rozhlas. Jeho byt v Kanovnickém domě při svatopetrské sakristii byl doslova obložen obrázky z nejrůznějších koutů naší země a nechyběl v něm ani psací stroj s českou abecedou, na kterém odepisoval na dopisy svých příznivců a přátel. Pravidelně se účastnil také římských akcí na připomínku českých světců.
Když pro nás - tehdy ještě arcibiskup - Coppa komentoval odchod Jana Pavla II. do Domu otcova, vzpomínal na jeho úctu k P. Marii, mariánské zasvěcení Totus tuus. „Také ve smrti zůstal blízký P. Marii, a to je krásné,“ dodal. Kardinál Giovanni Coppa, velký příznivec českého národa, byl povolán na věčnost v den svátku sv. Jana Nepomuckého.

Kardinálské kolegium nyní tvoří 214 kardinálů, z nichž 114 má právo volit papeže.

Pohřební obřady kardinála Giovanniho Coppy začnou ve středu 18. května v 15 hodin u oltáře katedry ve Vatikánské bazilice. Liturgii bude sloužit děkan kardinálského sboru, kardinál Angelo Sodano, spolu s dalšími kardinály, arcibiskupy a biskupy. V závěru eucharistické slavnosti bude Svatý otec František předsedat obřadům Ultima Commendatio a Valedictio (tedy poslední rozloučení).
Papežský ceremoniář mons. Guido Marini ve zvláštní nótě upozorňuje, že kardinálové, arcibiskupové a biskupové, kteří si přejí koncelebrovat, se mají dostavit ve 14.30 do sakristie Vatikánské baziliky. Kardinálové mají s sebou přinést bílou damaskovanou mitru, zatímco arcibiskupové a biskupové bílou jednoduchou mitru.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
30.6.20 Před 30 lety byl Giovanni Coppa jmenován apoštolským nunciem v Československu
18.5.16 Pohřeb kardinála Coppy
9.11.15 Kardinál Giovanni Coppa slaví devadesátku
5.7.08 Kard. Coppa ve Zlíně a na Velehradě
29.3.08 Církev přežila díky víře v rodinách.



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti