Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Urbi et Orbi 

27.3.2016 

Jedině Boží milosrdenství nás může zachránit

Velikonoční poselství Urbi et Orbi papeže Františka, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Oslavujte Pána, neboť je dobrý, Jeho milosrdenství trvá navěky“ (Žl 135,1).

Drazí bratři a sestry, požehnané Velikonoce!

Ježíš Kristus, vtělené Boží milosrdenství, z lásky zemřel na kříži a z lásky vstal z mrtvých. Proto dnes voláme: Ježíš je Pán!

Jeho Vzkříšení plně uskutečňuje proroctví Žalmu: Boží milosrdenství trvá na věky, Jeho láska je věčná, nikdy neumírá. Můžeme v Něho naprosto důvěřovat, a vzdáme Mu díky, protože pro nás sestoupil až na dno propasti.

Tváří v tvář duchovním a morálním propadlinám lidstva, tváří v tvář prázdnotám, které se otevírají v srdcích a způsobují nenávist a smrt, jedině nekonečné milosrdenství nám může dát spásu. Jedině Bůh může svou láskou zaplnit tyto prázdnoty, tyto propasti a umožnit nám nepropadnout se, nýbrž společně kráčet dál do země svobody a života.

Radostná zvěst Velikonoc - ukřižovaný Ježíš není tady, byl vzkříšen (srov. Mt 28,5-6) - nám skýtá útěšnou jistotu, že propast smrti byla překročena a tak byly poraženy zármutek, nářek a bolest (srov. Zj 21,4). Pán, který opustil svoje učedníky a nesl tíhu nespravedlivého odsouzení a hanbu bídné smrti, nám nyní dává účast na svém nesmrtelném životě, propůjčuje nám shovívavý a soucitný pohled na hladové, žíznící, cizince, vězněné, marginalizované, skartované, na oběti útisku a násilí. Svět je plný lidí, kteří trpí na těle i na duchu, zatímco novinové zprávy jsou plné krutých deliktů, ke kterým nezřídka dochází mezi domácími stěnami, a ozbrojených konfliktů, které v širokém měřítku podrobují celé národy nevýslovným zkouškám.

Vzkříšený Kristus ať ukáže stezky naděje drahé Sýrii, zemi trýzněné dlouhým konfliktem, který je doprovázen skličujícím průvodem zmaru, smrti, pohrdání humanitárním právem a rozkladem občanského soužití. Moci vzkříšeného Pána svěřujeme probíhající jednání, aby v dobré vůli a spolupráci všech bylo možné sklízet plody pokoje a zahájit výstavbu bratrské společnosti, respektující důstojnost a práva všech občanů. Poselství života, které znělo z úst anděla před odvaleným kamenem, ať přemůže zatvrzelost srdcí a prosadí plodné setkání národů a kultur v ostatních zónách Středomoří a Blízkého východu, zejména v Iráku, Jemenu a Libyi.

Obraz nového člověka, který se skvěje v Kristově tváři, ať podpoří ve Svaté zemi soužití mezi Izraelci a Palestinci, jakož i trpělivou ochotu a každodenní nasazení při budování základů spravedlivého a trvalého míru za pomoci přímých a upřímných jednání. Pán života ať provází také úsilí směřující k dosažení definitivního vyřešení války na Ukrajině, a inspiruje a podpoří také iniciativy humanitární pomoci, včetně propuštění zajatců.

Pán Ježíš, náš pokoj (srov. Ef 2,14), který zmrtvýchvstáním přemohl zlo a hřích, ať podnítí o těchto Velikonočních svátcích naši blízkost obětem terorismu, slepého a krutého násilí, které nepřestává prolévat nevinnou krev v různých částech světa, jako při nedávných atentátech v Belgii, Turecku, Nigérii, Čadu, Kamerunu, Pobřeží slonoviny a Iráku; ať přivede ke zdárnému výsledku zárodky naděje a mírové perspektivy v Africe, mám na mysli zvláště Burundi, Mozambik, Demokratickou republiku Kongo a Jižní Súdán, poznamenané politickým a sociálním napětím.

Bůh zvítězil zbraněmi lásky nad sobectvím a smrtí; Jeho Syn Ježíš je branou milosrdenství otevřenou dokořán všem. Jeho velikonoční poselství ať se stále více odráží na venezuelském lidu v jeho svízelných životních podmínkách i na těch, kdo mají v rukou osudy této země, aby bylo možné pracovat pro obecné blaho hledáním prostorů k dialogu a spolupráci se všemi. Všude ať se prosazuje kultura setkávání, spravedlnost a vzájemný respekt, které jedině mohou zaručit duchovní i materiální blahobyt občanů.

Vzkříšený Kristus, zvěst života určená celému lidstvu, prostupuje staletími a vybízí nás, abychom nezapomínali na putující muže a ženy, kteří hledají lepší budoucnost, na stále početnější zástupy migrantů a uprchlíků, mezi nimiž je mnoho dětí a kteří jsou na útěku před válkou, hladem, chudobou a sociální nespravedlností. Tito naši bratři a sestry potkávají na svojí cestě příliš často smrt nebo odmítnutí ze strany těch, kdo by jim mohli nabídnout útočiště a pomoc. Kéž příští Světový humanitární summit neopomene učinit středem člověka a jeho důstojnost a vypracuje politická řešení, která nabídnou pomoc a ochranu obětem konfliktů a jiných krizí, zvláště těm nejzranitelnějším a těm, kdo jsou pronásledováni z etnických a náboženských důvodů.

V tento slavný den „raduj se i ty, země, zalitá tak oslnivou září“ (Velikonoční chvalozpěv – Exsultet), ale přece tak trýzněná a opovrhovaná nenasytným vykořisťováním, které mění přírodní rovnováhu. Myslím zvláště na oblasti postižené účinky klimatických změn, které nezřídka vyvolávají sucho nebo ničivé záplavy a následnou potravinovou krizi v různých částech světa.

Spolu s našimi bratry a sestrami pronásledovanými pro víru a pro jejich věrnost Kristovu jménu a tváří v tvář zlu, které má v životě mnoha lidí zdánlivě navrch, slyšme opět útěšná Pánova slova: „Nemějte strach! Já jsem přemohl svět!“ (Jan 16,33). Dnešek září tímto vítězstvím, protože Kristus zlomil moc smrti a svým vzkříšením dal zazářit životu a nesmrtelnosti (srov. 2 Tim 1,10). „On nám dal přejít z otroctví ke svobodě, ze zármutku k radosti, ze smutku ke svátku, z temnot ke světlu, z otroctví k vykoupení. Proto Mu říkejme: Aleluja!“ (Meliton ze Sard, Velikonoční homilie).

Všem, kteří v našich společnostech ztratili veškerou naději a chuť k životu, nemohoucím starým lidem, kteří cítí, že jim ubývá sil, mladým, kterým chybí budoucnost, všem znovu adresuji slova Zmrtvýchvstalého: „Hle – všechno tvořím nové!... Tomu, kdo žízní, dám pít z pramene živé vody zadarmo“ (Zj 21,5-6). Toto ubezpečující Ježíšovo poselství ať každému z nás pomůže začít s větší odvahou a nadějí budovat cesty smíření s Bohem a s bratry. Máme toho velice zapotřebí.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Urbi et Orbi

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.4.19 Vzkříšený Kristus je mládím každého z nás i celého světa
1.4.18 Kristovo vzkříšení je opravdová naděje světa
16.4.17 Pán vpravdě vstal z mrtvých, jak předpověděl!
5.4.15 Nepodléhat pýše, která živí násilí a války
20.4.14 Kristus vstal z mrtvých, pojďte a podívejte se...



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti