Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

1.4.2014 

František kázal o pokušeních omrzelosti a pokrytectví

Vatikán. Ochromení křesťané církvi neprospívají – zdůraznil papež František během kázání při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Papež zdůraznil, že je třeba se vyvarovat ustrnutí ve formalismech a zapojit se, přemoci duchovní omrzelost a zvěstováním evangelia se osobně vystavovat riziku.

Papež František komentoval dnešní evangelium (Jan 5,1-3a.5-16), které líčí setkání Ježíše s ochrnulým člověkem, jenž 38 let ležel v podloubí u jeruzalémského rybníka Bethzatha a čekal na uzdravení. Tento člověk si stěžoval, že se nikdy ve správný čas nestihne dostat do vody a vždycky jej někdo předběhne. Ježíš mu však otevře nový horizont a přikáže mu, aby vstal a šel. Zázrak vyvolá mezi farizeji kritiku, protože byla sobota, a oni tvrdili, že v tento den se zázrak nesmí stát. „V tomto příběhu, řekl papež, se setkáváme se dvěma vážnými duchovními nemocemi. Nad těmito onemocněními, dodal, je užitečné se zamyslet. Nejprve je to rezignace nemocného člověka, který zahořkl a stěžuje si.

Myslím na mnohé křesťany, mnohé katolíky.. Ano, existují katolíci, kterým chybí nadšení, ba kteří jsou zahořklí! Říkají: »Život je takový. A církev? Chodím na mši v neděli, ale lepší je se do ničeho nemíchat. Věřím kvůli své spáse, ale nemám potřebu sdílet s někým víru..« - Každý je u sebe doma, vede poklidný život... »Něco uděláš a vytknou ti to. Lépe je neriskovat.« - říkají. To je omrzelost, která postihuje křesťany. Tento postoj vede k ochrnutí apoštolského zápalu a křesťané ustrnou, znehybní. Jsou klidní, ale nikoli v dobrém smyslu toho slova, ale v tom, že se nestarají o zvěstovaní evangelia. Jsou ochromeni.

„A tato anestézie,“ pokračoval papež, „je negativní zkušenost. Toto »nevměšování se« tak přechází do duchovní omrzelosti. Omrzelost – řekl dále – je smutek. Tito křesťané jsou smutní. Jsou to lidé bez jasu, negativisté. Je to nemoc nás křesťanů. Jdeme na mši každou neděli, ale říkáme: nerušit prosím. Takoví křesťané – varoval papež – nejsou k ničemu a církvi neprospívají. A kolik křesťanů je takových,“ povzdechl si. „Jsou to sobci, sami pro sebe. Toto je hřích omrzelosti, který popírá apoštolský zápal, brání snaze předávat Ježíšovu novost druhým, onu novost, kterou jsem sám dostal darem. V této pasáži evangelia však najdeme ještě další hřích,“ pokračoval papež. „Vidíme, že Ježíš je kritizován za to, že uzdravil v sobotu. Je to hřích formalismu. Takoví jsou křesťané, kteří nedají prostor Boží milosti. Život těchto křesťanů, těchto lidí spočívá v tom, že mají v pořádku všechny doklady, všechna osvědčení.“

Pokrytečtí křesťané jsou to. Starali se jen o své formality. Byla sobota? Nesmějí se dělat zázraky, Boží milost v sobotu nesmí působit. Zavírají dveře před Boží milostí! V církvi máme mnoho takových, mnoho! To je další hřích. Ti první, kteří hřeší omrzelostí, nejsou schopni rozvinout apoštolské nadšení, protože se rozhodli ustrnout v sobě, ve svém smutku, ve svém roztrpčení apod. Ti druzí nejsou schopni přinášet spásu, protože před ní zavírají dveře.

„Pro ně jsou důležité jenom formality,“ pokračoval papež. „ Slova »to nelze« - mají po ruce nejčastěji. S těmito lidmi se setkáváme také. Častokrát jsme sami také takoví: omrzelí či pokrytečtí jako farizeové. Jsou to pokušení, která přicházejí,“ řekl dále papež, „ale musíme je poznat, abychom se před nimi ubránili. A uprostřed těchto pokušení, v oné polní nemocnicí, která symbolizuje církev, a mezi tolika zraněnými lidmi se objevuje Ježíš, přistupuje k nim a jenom se zeptá: »Chceš být uzdraven?« a udělí milost. Milost, která vykoná všechno. A když potom znovu toho člověka potká, řekne mu: »Už nehřeš«“:

Dvě křesťanská slova:» Chceš být zdráv?« a »Nehřeš více«. Nejprve jej uzdraví, potom mu řekne, aby už nehřešil. Vyslovil však tato slova jemně a s láskou. Taková je křesťanská cesta, cesta apoštolského nadšení: přiblížit se v této polní nemocnici k množství raněných lidí, kteří jsou někdy zraněni od mužů a žen církve. Říci jim bratrské, sesterské slovo: chceš být zdráv a potom, když učiní krok, dodat: »Už nehřeš! Nedělá to dobře!«. Tato dvě Ježíšova slova jsou mnohem lepší a hezčí než postoj omrzelosti či pokrytectví.

Končil papež František dnešní ranní homilii.

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti