Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

14.1.2014 

Papež: Vlažné srdce kněze znevažuje Boží lid

Vatikán. V homilii během ranní eucharistie v kapli Domu sv. Marty se papež zamýšlel nad tím, v čem spočívá opravdové křesťanské svědectví. Inspiroval se čtyřmi modelovými postavami, jak vystupují v obou dnešních liturgických čteních, a poukázal na to, že novostí, kterou přinesl Ježíš, je Boží láska vůči každému z nás. Varoval pak před postoji, které vzdalují lidi od víry, totiž před pokrytectvím, právním formalismem a vlažností.

Papež František se ve své homilii zamýšlel nad čtyřmi vzorovými postavami, jak je představují obě dnešní čtení: Ježíš, učitelé Zákona, starozákonní kněz Eli a jeho synové, rovněž kněží. „Evangelium (Mk 1,21-28), poznamenal papež, nám ukazuje, jaký „byl postoj Ježíše, když katechizoval. Učil jako ten, kdo má moc, a ne jako učitelé Zákona. Ti učili a kázali tak, že lidi spoutávali a nakládali jim těžká břemena. Prostí lidé nemohli jít vpřed “.

A Ježíš o nich říká, že sami v těchto věcech nehnuli ani prstem. A lidem potom říká: »Dělejte, co říkají, ale nikoli to, co dělají!« Ti nekoherentní lidé. Tito učitelé Zákona, tito farizeové jakoby lid tloukli. Nesmíte toto či tamto - říkají prostým lidem. A Ježíš jim řekl: »Zavíráte bránu nebeského království. Nenecháváte vstoupit druhé a ani vy sami nevcházíte«. Je to určitý způsob kázání, učení a svědectví vlastní víry... A kolik je těch, kteří si myslí, že víra má být taková?

V prvním čtení z první knihy Samuelovy (1 Sam 1,9-20), pokračoval papež, nacházíme postavu Eliho, „obyčejného, slabého a vlažného kněze“, který „dovolil svým dětem dělat mnoho špatností. Eli seděl v křesle před branou Hospodinovy svatyně a díval se na Annu, jednu paní, která v modlitbě prosila o dítě. Tato žena - řekl dále - se modlila jako se modlí prostí lidé: jednoduše, ale od srdce, úpěnlivě. Anna »pohybovala rty«, jako to dělají četné dobré ženy v našich kostelech a svatyních. Modlila se a prosila o zázrak. Starý Eli ji pozoroval a řekl: »Jsi opilá!«. Pohrdnul jí. Byl představitelem víry, správcem víry, ale jeho srdce nevnímalo správně, takže tuto ženu znevážil“, upozornil papež.

Kolikrát jen se Boží lid cítí jako nechtěný u těch, kteří mají vydávat svědectví: křesťanů, věřících laiků, kněží, biskupů... »Ach, tihle prostí lidé nic nechápou. Nejprve musejí projít teologickým kursem, aby tomu správně rozuměli.« Ale proč mám určitou sympatii k tomuto muži? Protože nosí v srdci pomazání. Žena mu tedy vysvětlila svoji situaci a Eli jí řekl: »Jdi v pokoji a Bůh Izraele nechť ti dá, oč jsi ho prosila«. Nakonec vychází najevo to kněžské pomazání, které ten ubohý muž z lenosti skryl v nitru... Je vlažný. A skončil špatně, chudák.

„Jeho synové,“ pokračoval papež, „v tomto čtení nevystupují, ale byli to ti, kteří spravovali Chrám, byli to lupiči. Byli kněžími, ale lupiči. Šli za mocí a za penězi – řekl dále – vykořisťovali lidi, profitovali z almužen a darů a Pán je mocně ztrestal. Toto je typ zkaženého křesťana, zkaženého laika, zkaženého kněze či zkaženého biskupa, který profituje ze svojí situace, ze svého privilegia víry, z toho, že je křesťan. Jeho srdce se zkazilo, jako v Jidášovi. Ze zkaženého srdce - pokračoval papež – vychází zrada. Jidáš zradil Ježíše, Eliho synové tedy představují onen třetí model. A potom je tu čtvrtý, Ježíš. O Něm lidé říkají: »Učí jako ten, kdo má moc... Nové učení - a s takovou mocí« (Mk 1,22.27). „V čem je však ona novost?“, zeptal se dále papež František: „Je to moc svatosti, Ježíšova novost spočívá v tom, že s sebou přináší Boží Slovo, poselství Boha, tedy lásku Boží ke každému z nás. Ježíš přibližuje Boha lidem a proto je nablízku hříšníkům. Ježíš, připomněl papež, odpouští cizoložnici, hovoří o teologii se Samaritánkou, která nebyla žádným andílkem. Ježíš, vysvětloval dále, hledá srdce lidí, přibližuje se zraněným srdcím lidí. Ježíše zajímá pouze člověk a Bůh. Ježíš chce, aby se lidé přiblížili, hledali Jej a cítí pohnutí, když je vidí jako ovce bez pastýře. A toto všechno, zdůraznil papež, je důvodem, proč lidé říkají: „Nové učení!“ Ale není nové, poznamenal, není nové to učení, nový je způsob jeho podání. A tím je evangelní transparentnost.“

Prosme Pána, aby nám tato dvě čtení pomohla v našem křesťanském životě, všem a každému na jeho místě, aby nebyl pouhým právním formalistou, pokrytcem jako učitelé Zákona a farizeové; abychom nebyli zkažení jako Eliho synové, abychom nebyli vlažní jako Eli, ale abychom byli jako Ježíš a měli onu horlivou snahu hledat lidi, uzdravovat je, mít je rádi a abychom jim směli říci: »Konám-li já tak málo, pomysli na to, jak moc tě má rád Bůh, který je tvým Otcem!« Toto je nové učení, které od nás Bůh žádá. Prosme o tuto milost.

Končil papež dnešní ranní homilii.

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti