Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

17.6.2012 

Benedikt XVI.: aktivní účast na liturgii neznamená vnější aktivitu

Dublin. Přes 80 tisíc lidí se zúčastnilo eucharistické bohoslužby celebrované papežským legátem kardinálem Marcem Ouelletem, která na Croke Park Stadionu v Dublinu zakončila 50. mezinárodní eucharistický kongres. Liturgická slavnost nese název „Statio orbis“, termín, který pro velká eucharistická shromáždění mezinárodního rázu navrhl významný liturgik P. Josepha Jungmanna SJ. Po vzoru římských postních statií, při nichž se celé město má zastavit a shromáždit kolem Eucharistie, se Statio orbis dovolává pozornosti celého světa a soustřeďuje ho ke zdroji života celé církve, ke svátostnému Kristu.

V papežském videoposelství promítnutém pro účastníky bohoslužby, Benedikt XVI. připomněl nadcházející Rok víry, který se pojí s 50. výročím II. vatikánského koncilu a zastavil se u tématu aktivní účasti věřících na eucharistické oběti, jako jednoho z klíčových témat posledního koncilu:

Z odstupu, který dnes máme, a ve světle zkušenostni obecné církve z období, jež následovalo, je zřejmé, že přání vyjádřená koncilními otci ohledně liturgické obnovy byla ze značné části naplněna. Stejně tak je ovšem zřejmé, že došlo k mnoha nepochopením a neregulérnostem. Obnova vnějších forem, jak si ji přáli otcové koncilu, měla usnadňovat přistup k vnitřním hloubkám tajemství. Jejím pravým cílem bylo přivádět člověka k osobnímu setkání s Pánem přítomným v eucharistii, tedy s živým Bohem, aby skrze tento kontakt s Kristovou láskou mohla rovněž růst láska jeho bratří a sester mezi sebou navzájem. Nikoli nezřídka však zůstala revize liturgických forem na povrchní úrovni a „aktivní účast“ byla zaměněna za aktivitu pouze vnější. Na cestě skutečné liturgické reformy tedy stále zbývá mnoho co učinit. Ve světě, který se změnil a stále více lpí na materiálních věcech, se musíme znovu učit rozpoznávat tajemnou přítomnost Zmrtvýchvstalého Pána, který jako jediný může dát našemu životu šířku a hloubku.

Právě v síle eucharistie celé generace irských mnichů, řeholníků a misionářů přinášely Radostnou zprávu o Boží lásce a odpuštění daleko za břehy ostrova, pokračoval Svatý otec, připomněl heroické kapitoly z dějin víry této země.

Vaši předkové v irské církvi dobře věděli, co znamená usilovat o svatost a vytrvalost v osobním životě, věděli, jak hlásat radost vycházející z evangelia, jak šířit vědomí o tom, jak důležitá je sounáležitost s univerzální církví ve společenství s Petrovým stolcem, a jak předávat lásku k víře a křesťanské ctnosti dalším pokolením.

Papež nemohl nevzpomenout také skandály sexuálního zneužívání mladistvých ze strany kléru, které v posledních letech otřásly irskou místní církví. Jak papež zdůraznil, křesťanství lidí, kteří se dopustili tak strašných věcí, nemohlo být zakotveno v živém setkávání s Kristem, stalo se jen věcí zvyku.

Dílo Koncilu směřovalo k překonání této formy křesťanství a znovuobjevení víry jako hlubokého osobního přátelství s dobrotou Ježíše Krista. Eucharistický kongres má podobný cíl. Chtěli bychom se tu setkat se Vzkříšeným Kristem. Prosíme jej, aby se nás hlouběji dotkl. Kéž On, který na velikonoce dechl na apoštoly a předal jim tak svého Ducha, propůjčí podobně také nám svůj dech, sílu Svatého Ducha, a pomůže nám, abychom se stávali pravými svědky jeho lásky, svědky pravdy. Jeho pravda je láska. Kristova láska je pravda.

- řekl Benedikt XVI. ve videoposelství účastníkům eucharistického kongresu v Dublinu. Jak v závěru ohlásil, příští Mezinárodní eucharistický kongres bude v roce 2016 hostit město Cebu na Filipínách.

Celou promluvu Benedikta XVI. z videoposelství najdete ZDE.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
23.4.20 Mezinárodní eucharistický kongres se o rok odkládá
7.3.20 První mše v lovarském dialektu rómštiny
28.11.19 Kardinál Erdö zve na eucharistický kongres: Mladí lidé objevili adoraci
18.6.12 Kardinál Oullet: Jsme Kristovým tělem, záměrem milujícího Boha
17.6.12 Na cestě liturgické reformy zbývá mnoho co učinit



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti